sobota, 10. december 2011

10. december - Svetovni dan pravic živali

10. decembra 1948 je generalna skupščina Združenih narodov sprejela in razglasila Splošno deklaracijo o človekovih pravicah, da bi preprečila , da se 2. svetovna vojna in grozote koncentracijskih taborišč ne bi nikoli več ponovile. Le s priznavanjem temeljnih pravic vsakemu človeku brez izjeme imamo možnost za vselej končati podobne tragedije.

Zatorej so Združeni narodi razglasili, da sta spoštovanje in dostojanstvo ljudi “temelj za svobodo, pravičnost in mir v svetu.”

Pred nekaj leti so posamezniki, organizacije in združenja z vsega sveta zahtevali, da se te pravice razširijo tudi na druge živali, s katerimi si delimo planet, in da naj 10. december postane tudi Svetovni dan pravic živali. Tudi ljudje smo živali - a milijarde drugih čutečih bitij, sposobnih čutenja in mišljenja podobno kot mi - postanejo vsako leto naše žrtve - kot posledica vrste, kateri pripadajo. Milijarde krav, pujsov, ovac, piščancev, zajcev, miši, konjev, oslov, kamel, psov, mačk, rac, puranov, gosi in morskih bitij, ki trpijo in umrejo za nas.

Kljub vedno večjemu zavedanju ljudi, ki ne podpirajo krutega izkoriščanja drugih živali, velja omeniti žalostno dejstvo, da ni človeštvo še nikoli v zgodovini za svoje potrebe vsako leto pobilo toliko živih bitij.

Ta dan je priložnost, da se družba spomni, da svoboda, pravičnost in dostojanstvo pripadajo vsem živim bitjem, saj trpljenje in želja po življenju nista omejena na raso, spol, družbeni položaj … ali vrsto.

Zato vas vabimo, da podpišete Deklaracijo univerzalnih pravic živali na spletni strani http://www.uncaged.co.uk/signudar.php.

Ni komentarjev:

Objavite komentar