torek, 20. maj 2014

53 slovenskih kandidatov za Evropski parlament proti poskusom na živalih

Nekateri se to nedeljo na volitvah ne bomo odločali le glede na to, kaj lahko novoizvoljeni evropski poslanci storijo za nas, temveč nam je pomembno tudi, kaj lahko storijo za nemočne živali v laboratorijih in napredek moderne znanosti.

Kar 53 slovenskih kandidatov za poslance v Evropskem parlamentu je pisno podprlo pobudo Stop Vivisection in jasno naznanilo svojim volivcem, da bodo v primeru izvolitve delovali v smeri ukinitve poskusov na živalih. To je pomembno velikemu deležu volilcev; naj spomnimo, da je pobuda Stop Vivisection, ki zahteva popolno prepoved poskusov na živalih ter uporabo znanstveno relevantnih in zanesljivih raziskovalnih metod, prejela 25.853 podpisov državljanov Republike Slovenije in skupno 1.326.807 državljanov EU.

Poskusi na živalih zahtevajo ogromno človeških in živalskih žrtev. V EU za poskuse vsako leto v mukah umre vsaj 11,5 milijona živali (uradni podatki Evropske komisije za leto 2011), to pa je v nasprotju s 13. členom Pogodbe o delovanju Evropske unije, ki živali opredeljuje kot čuteča bitja, ki jih je potrebno varovati.


Kot opozarjajo ugledni znanstveniki, med njimi tudi pobudniki Stop Vivisection, uporaba živali v poskusih sloni na znanstveno nepravilni predpostavki, da so rezultati poskusov na živalih prenosljivi na ljudi. Iz odziva enega kompleksnega organizma namreč ne moremo sklepati na odziv drugega kompleksnega organizma, zato živalski modeli za napovedovanje nastanka, poteka in zdravljenja bolezni pri človeku nimajo zanesljive napovedne vrednosti. Zaradi tega so poskusi na živalih nezanesljiva metoda varovanja človeškega zdravja in okolja, ki tudi neposredno vpliva na človeško zdravje.

Stop Vivisection je tretja evropska državljanska pobuda, ki je uspešno izpolnila pogoje, presegla določeno minimalno število podpisov v vsaj 7 državah članicah EU ter skupno dosegla več kot milijon podpisov. To bo prva pobuda, ki jo bosta obravnavala novoizvoljeni evropski parlament in Evropska komisija.
 

Stop Vivisection je največja civilna iniciativa proti poskusom na živalih doslej: 1,35 milijona evropskih državljanov je formalno izrazilo svojo voljo za ukinitev poskusov na živalih. Brez financiranja in lobijev, zgolj z delom prostovoljcev in nevladnih organizacij.

Septembra 2014 bo v Evropskem parlamentu v Bruslju obravnava, na kateri bosta sodelovala naša predstavnika André Ménache in Gianni Tamino. Oktobra 2014 bomo prejeli uradni odgovor, v katerem bo Evropska komisija sporočila, kako bo upoštevala želje milijona svojih državljanov.

Sestava novo izvoljenega Evropskega parlamenta in Evropske komisije je ključnega pomena za uspeh pobude
Stop Vivisection ter za bodoče znanstvene raziskave, ki jih ne bodo omejevali poskusi na živalih. Državjani EU pozivamo omenjeni evropski instituciji, da v zvezi s to za javno zdravje in dobrobit živali tako zelo pomembno problematiko vzpostavita jasen dialog s svojimi volivci.

V Sloveniji je pobudo podprlo 53 kandidatov (5 list v celoti), Sanjska služba in Piratska stranka Slovenije se do pobude nista želeli opredeliti, preostale stranke (NSi in SLS, SNS, ZARES) pa se niso odzvale.

V nadaljevanju navajamo kandidate, ki so se zavezali, da bodo v primeru izvolitve v Evropski parlament delovali v smeri ukinitve poskusov na živalih:

DeSUS – Demokratična stranka upokojencev Slovenije
VSI KANDIDATI (Ivo Vajgl, Marija Pukl, Izidor Salobir, Ingeborg Ivanek, Bojan Bratina, Jana Jenko, Anton Dragan, Marjana Kotnik Poropat)

Solidarnost
VSI KANDIDATI (Dušan Peter Keber, Marjutka Hafner, Damjan Mandelc, Nataša Osolnik, Tjaša Učakar, Jože Pirjevec, Manca Uršič Rosas, Lenart Zajc)

Koalicija Združena levica
VSI KANDIDATI (Violeta Tomić, Dušan Plut, Luka Mesec, Jasminka Dedić, Janez Požar, Lara Janković, Branimir Štrukelj, Petra Rezar)

Zeleni Slovenije
VSI KANDIDATI (Vlado Čuš, Barbara Cenčič Krajnc, Martin Gorjanc, Nives Grlj, Marko Mitja Feguš, Tamara Galun, Franc Branko Vivod, Andreja Galinec)

Verjamem! Lista dr. Igorja Šoltesa
VSI KANDIDATI (Igor Šoltes, Katarina Košak, Boštjan Horvat, Mojca Blas, Iztok Prislan, Monja Režonja, Gregor Veličkov, Diana Ternav)

Državljanska lista
Vesna Alaber, Emina Hadžić, Miha Istenič

Kacin – konkretno
Faila Pašić Bišič, Tatjana Greif

Pozitivna Slovenija
Britta Bilač

Slovenski narod
Miha Majc

Socialni demokrati
Igor Lukšič, Tanja Fajon, Mojca Kleva Kekuš, Patrick Vlačič

Slovenska demokratska stranka
Patricija Šulin, Anže Logar

4 komentarji:

 1. A se kaj ve, če je kateri od teh kandidatov tudi vegan ali vsaj vegi? :)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Vsaj za Damjana iz Solidarnosti sklepam, da je, ker ga najdem v vseh ne-mesnih skupinah... :)

   Izbriši
  2. Hvala :) Vedno se bolj težko odločam o tem, koga naj volim, pa sem razmišljala, zakaj ne bi nekoga, ki ima podobne "osnove", kot jaz - osnove, ki bi jih morali imeti vsi in na njih graditi prihodnost (ja, ja, veganstvo je ta osnova).

   Izbriši
 2. Se opravičujemo za pozen odgovor - pravilno sklepate za Damjana Mandelca, pa tudi Petra Rezar je veganka. Morda še kdo?

  OdgovoriIzbriši