sreda, 20. julij 2011

Gosja jetrna pašteta (foie gras) dobila klofuto

Prireditelji sejma Anuga v Kolnu, ki je eden največjih sejemskih dogodkov za prehrano, so zaradi pritiska zagovornikov pravic živali prepovedali prisotnost izdelkov iz gosje jetrne paštete.

Slednja je narejena iz zamaščenih jeter gosi ali rac. Njihova jetra postanejo zamaščena in do desetkrat večja od normalnih jeter zaradi prisilnega hranjenja teh živali. Prisilno hranjenje poteka tako, da izdelovalci porinejo jekleno palico gosi v grlo in v njen trebuh na silo dovajajo velike količine koruze in olja (do 1/3 telesne teže živali). Prisilno hranjenje se dogaja večkrat na dan in več tednov zapored, preden te gosi in race pobijejo. Povečana jetra in rejenje povzročajo živalim med drugim nenehne bolečine in ovirajo dihanje. Da pa je mera lahko še bolj polna, je večina teh gosi zaprta v tako tesne kletke, da ne morejo ni malenkostno razpreti kril ali vstati pokonci.


Seveda je odločitev nemških prirediteljev povzročila dipolmatski spor in ogorčenje francoskih proizvajalcev foie grasa in celo francoskega kmetijskega ministra, ki je zagrozil, da se sejma ne bo udeležil. Izgovarjajo se, da je to del tradicije in da živali ob tem ne trpijo. Glede na to, da je proizvodnja foie grasa v mnogih evropskih in drugih državah prepovedana prav zaradi mučenja živali, je odziv francoske strani očitno zavajujoč. Kar pa se tradicije tiče, pa vemo, da se spreminja. Nemški NE, je še en korak proti temu, da bo foie gras postal del zgodovine in ne več tradicije.

Vir:
Guardian

Ni komentarjev:

Objavite komentar