Scott Jurek, avtor
knjige Jej in teci, je v svoji
dolgoletni tekaški karieri nanizal zavidljivo število izjemnih dosežkov in v
športnem svetu velja za legendo. Leta 2005 je slavil kar sedmo zaporedno zmago
na enem od najzahtevnejših ultramaratonov, 161-kilometrskem Western States
Endurance Runu, dvakrat je zmagal na 217-kilometrskem ultramaratonu Badwater itd.
Če pogledamo Jurekovo tekaško zgodovino, nam postane jasno, da gre za izjemnega
športnika, ko pa se bralec seznani še z njegovo avtobiografijo, spozna, da je
Scott Jurek resnično človek posebne sorte.
Z bralci deli
raznovrstne zgodbe in spomine, tiste najlepše, pa tudi najtežje tekaške in
osebne preizkušnje. Le-te pričajo o trnovi poti, ki jo je moral preteči, da je
spoznal samega sebe, ter o boju, ki ga je bíl z okoljem, iz katerega prihaja, in ljudmi, ki so ga
obkrožali. Pripovedi, ki opisujejo njegovo življenjsko pot, so zgodbe o vzponih
in padcih, in tudi njegova avtobiografija je nedvomno večplastna. Lahko jo
beremo kot skupek izpovedi ali kot priročnik za tekače in ostale športnike.
Jurek namreč ne pozabi na nasvete, uči nas, kako se teka sploh lotiti, kako v
njem vztrajati ter kako postati resnično dober in se povzpeti na vrh. Ponižno
nam ponudi svojo življenjsko filozofijo in motivacijo in nas navdihuje.
Nenazadnje pa nam
knjiga Jej in teci lahko služi tudi kot
vodilo pri spoznavanju veganske prehrane in vpeljevanju le-te v vsakdanje ali
športne aktivnosti. Scott Jurek je tekom svoje kariere postal vegan in z bralci
deli občutja, ki so ga privedla do tega, da se je začel prehranjevati z
rastlinsko hrano. Pripoveduje o tem, kako je opazoval in preučeval odzivanje
lastnega telesa na spremembo prehrane, o vplivih veganske prehrane na svoje
športne sposobnosti ter o spremembi življenjskega stila nasploh. V športnem
svetu velja nenapisano pravilo, da je nemogoče postati resnično dober brez
uživanja živalskih beljakovin. Scott Jurek pa v svoji knjigi, kot tudi s
svojimi dosežki, pokaže in dokaže, da je z jekleno voljo, vztrajanjem in
nenehnim preučevanjem in učenjem možno vse in še več.
Če se ozremo v njegovo
preteklost, vidimo, da je bil današnja tekaška legenda in vzornik marsikateremu
tekaču povprečen otrok, pestila ga je skolioza, sošolci pa so ga posmehljivo
klicali 'mamin sinko' ali 'preklasti dolgin'. Takrat ni izstopal na nobenem
področju, tudi s športom se ni pretirano ukvarjal. Prelomnica v njegovem
življenju je bila zagotovo resna bolezen, ki je doletela njegovo mater; zbolela
je namreč za multiplo sklerozo. V trenutku se je podrl njegov otroški svet,
kajti ob strogem očetu, ki je zahteval trdo disciplino, so bila vsa hišna
opravila sedaj del Scottovega vsakdanjika. Brezskrbno otroško igro je zamenjalo
gospodinjenje, Scott se je še kot otrok moral preizkusiti kot kuhar, priprava hrane
pa mu je šla odlično od rok: ribe in različne vrste mesa ter pire krompir z
maslom so bile jedi, ki jih je znal izvrstno pripraviti. Zelenjava se je takrat
zelo redko znašla na njegovem jedilniku, saj jo je, kot sam pravi, sovražil. Ko
je dopolnil dvanajst let, so pri njem odkrili povišan krvni tlak kot posledico
vseh naloženih obveznosti in neštetih skrbi, ki so ga pestile, odraščanju ob
očetu grobijanu ter materi, ki je iz dneva v dan postajala le še senca same
sebe. Takrat se je sam odločil, da ne bo jemal zdravil, temveč bo s pomočjo
bolj zdrave prehrane in športnih aktivnosti krvni tlak sam poskusil
nadzorovati. Oče ni imel denarja, da bi ga vozil na treninge bejzbola ali nogometa,
si je pa lahko privoščil nakup opreme za smučarski tek. Tako je Scott počasi
vstopil v svet športa, ampak do njegovih prvih vidnejših tekaških rezultatov bo
preteklo še mnogo vode. Da bi pridobil kondicijo za tek na smučeh, je začel
teči, tek pa je kmalu postal njegova največja ljubezen. Leta so minevala, Scott
se je začel udeleževati različnih ultramaratonskih prireditev in tekmovanj in ravno
na potovanjih je začel spoznavati najprej vegetarijansko, kasneje pa še
vegansko prehrano. Na svoje veliko presenečenje je ugotovil, kako okusna in
raznolika je lahko rastlinska hrana ter kako se je ob njej boljše počutil. Čas
regeneracije po treningu ali tekmovanju je bil znatno krajši, kar je Scotta le
še spodbudilo k temu, da je še dodatno raziskoval in preučeval, kako vpliva na
njegovo telo. Zaradi pomanjkanja časa je včasih sicer še jedel hitro in
nezdravo mesno hrano, ampak vedno manj in ob zavedanju, da je hrana zdravilo
ter da tista industrijsko predelana nanj slabo vpliva. Sčasoma je postal
zaprisežen vegan, večino obrokov si je bil primoran sam pripraviti, kar pa mu
je bilo v neznansko veselje. Odprl se mu je nov svet raznovrstnih okusov. V
svojo avtobiografijo je Scott vključil mnogo receptov, nekatere je prevzel,
spet druge sam napisal. Tista jed, ki ga je dokončno spremenila v vegetarijanca
in katero si še vedno večkrat pripravi, pa je bil čili (glej recept). Ob
spoznanju, da je lahko rastlinska hrana ravno tako dobra kot mesna, zanj poti
nazaj ni bilo več.
Ko končamo z branjem
Jurekove avtobiografije, pridemo na konec popotovanja, na katerega nas je
peljal on sam in nas ves čas spremljal ter z nami delil tista najlepša
doživetja in veselje, pa tudi najtemnejše trenutke svoje osebne in
profesionalne poti. Odkrito nam je pripovedoval o svojem življenju in
odločitvah, bralcu ponudil vpogled v svoje življenje, istočasno pa nas tudi
nenehno spodbujal k razmišljanju ter nas motiviral, da najdemo sami sebe, da
poiščemo svojo pot. Sam pove, da je on svojo našel s pomočjo teka ter veganske
hrane, bralcu pa polaga na srce, naj najde svoj prostor pod soncem. Človek, do
katerega lahko čutimo le izjemno
spoštovanje, bralcu za popotnico svetuje: »Lahko pa se spremenimo. Ne čez noč,
pač pa čez čas. Življenje ni dirka. Niti ni ultramaraton, nikakor, čeprav je
včasih tako videti. Ni ciljne črte. Vsi hitimo proti cilju, pomembno je, ali
smo ga dosegli, ni pa to najpomembnejše. Najpomembnejše je, kako smo ga dosegli. Odločilen je vsak
korak, odločilen je korak, ki ga naredimo ta
trenutek. Vsak hodi po svoji poti. Meni sta na moji pomagala dobra hrana in
sproščen tek. Mogoče vam to lahko pomaga najti svojo pot. Nikoli ne veste, kam
vas zanese.« (Jurek, str. 224-225).
Minnesotski zimski čili (povzeto po Jej in teci)
Sestavine:
- 2 žlici kokosovega ali oljčnega olja
- 2 stroka stisnjenega česna
- skodelica drobno sesekljane čebule
- 8-10 srednje velikih, drobno sesekljanih gob
- ½ skodelice drobno sesekljane zelene paprike
- ½ skodelice drobno sesekljane rdeče paprike
- ½ skodelice drobno sesekljanega korenja
- 1 jalapeno čili ali kakšna druga pekoča paprika brez semena in sesekljana (po želji)
- skodelica koruznega semena
- čajna žlička zmlete kumine
- ½ čajne žličke zmletega koriandra
- 2 žlici mletega čilija
- 2 čajni žlički morske soli
- ½ čajne žličke črnega popra
- 2 400-gramski konzervi narezanega paradižnika
- 400-gramska konzerva paradižnikove mezge
- 400-gramska konzerva rdečega ledvičastega fižola, odcejenega
- 400-gramska konzerva črnega fižola, odcejenega
- 400-gramska konzerva rdečega fižola, odcejenega
- 2 ½ skodelici vode
- ½ skodelice suhe bulgur moke
- kajenski poper ali pekoča omaka (po želji)
- ½ skodelice nasekljanih listov svežega koriandra za posip
Postopek:
V
velikem loncu segrejemo olje. Zelenjavo in začimbe pražimo na srednje močnem
ognju približno 10 minut oziroma toliko časa, da se zmehčajo. Če se zelenjava
prijemlje dna, zalijemo z nekaj žlicami vode. Dodamo vse ostale sestavine razen
listov koriandra in pustimo, da rahlo vre kakšnih 30 minut. Premešamo in
pustimo še toliko, da je vsa zelenjava mehko kuhana. Dosolimo, po želji še
začinimo s kajenskim poprom ali pekočo omako, pred serviranjem pa potresemo s
sesekljanim koriandrom. Kar ostane v loncu, zamrznemo. Zadošča za 8-10 obrokov.
Ni komentarjev:
Objavite komentar