sobota, 05. januar 2013

Izrael je prepovedal kozmetične izdelke, testirane na živalih


Živali v laboratorijih in zagovorniki njihovih pravic imajo v letu 2013 razlog za veselje: 31. decembra 2012 je ob polnoči v Izraelu stopil v veljavo zakon, ki prepoveduje testiranje na živalih za kozmetične izdelke, izdelke za osebno nego in gospodinjska čistila. 

"Testiranja na živalih v kozmetični industriji povzročajo tem živalim grozovito trpljenje. Vsak izdelek zahteva med 2000 in 3000 testov in živali umirajo v agoniji," je povedal član izraelskega parlamenta Eitan Cabel, ki je prepoved imenoval "prava revolucija za pravice živali".


Testiranje na živalih za potrebe kozmetične industrije in druge izdelke je v Izraelu prepovedano že od leta 2007, nova prepoved pa je osredotočena na izdelke, uvožene iz drugih držav in hkrati pomeni konec oglaševanja izdelkov, ki so bili testirani na živalih, tudi v primeru, ko so ti izdelki testirani drugje na svetu.

"Od danes smo za korak bližje koncu testiranja na živalih za kozmetične izdelke," pravi Troy Seidle, direktor za raziskave in toksikologijo pri Humane Society International (HSI). "Izraelu čestitamo za to res zgodovinsko dejanje, hkrati pa opozarjamo, da bo zdaj bistvenega pomena tudi strogo uveljavljanje tega zakona in aktivno sodelovanje kozmetičnih podjetij. HSI-jeva kampanja Be Cruelty-Free poteka v Indiji, Braziliji, Južni Koreji, Združenih državah in drugod, da bi dosegli svet, v katerem nobeni živali ne bi bilo potrebno trpeti in umreti zaradi kozmetike. Ko bo tudi EU marca uveljavila prepoved prodaje, bo pojav teh dveh živalim prijaznih tržišč pomemben mejnik na poti k uresničitvi našega cilja."

Evropska unija je že leta 1993 sprejela zakonodajo, ki prepoveduje testiranje na živalih za kozmetične izdelke, in v veljavo naj bi stopila leta 1998, a to je bilo vedno znova preloženo. Leta 2009 je bilo v EU prepovedano vse testiranje na živalih za potrebe kozmetične industrije, kar so podprle kampanje HSI, Britanskega združenja za abolicijo vivisekcije (BUAV), Evropskega združenja za prepoved poskusov na živalih in drugih organizacij.

Prepoved iz leta 2009 je spremljala prepoved oglaševanja izdelkov, testiranih izven EU. Rok uveljavitve prepovedi za 3 vrste testov pa je preložen z izgovorom, da je za razvoj alternativnih testov potrebnega več časa. Če uveljavitve prepovedi marca 2013 ne bodo ponovno preložili, v EU ne bo več mogoče prodajati kozmetičnih izdelkov s sestavinami, ki so bile testirane na živalih, ne glede na to, ali so na voljo alternativni testi.

Za več informacij o prepovedi v EU obiščite No Cruel Cosmetics. Za informacije o izdelkih, ki niso testirani na živalih, obiščite www.gocrueltyfree.org.

Avtorica prispevka (v angleškem originalu Israel Bans Animal-Tested Cosmetics. Why Can't We Do The Same?) je Alicia Graef. Prevod: Veganska iniciativa

Ni komentarjev:

Objava komentarja