sreda, 15. maj 2013

Psi imajo posebne gene za vegansko prehrano


Že dolgo vemo, da so v nasprotju z mačkami, kot so na primer risi in divje mačke, volkovi manj specializirani karnivori in lahko relativno dobro prebavljajo vegetarijansko hrano. Januarja 2013 pa so švedski znanstveniki pod vodstvom Erika Axelssona na univerzi v Uppsali v ugledni znanstveni reviji Nature objavili članek, v katerem povzemajo svoje izsledke, da so psi za rastlinsko prehrano prilagojeni še mnogo bolj kot volkovi.

Raziskovalci so preučili 3,8 milijona genetskih variant 12 evrazijskih in severnoameriških volkov ter 60 psov različnih vrst. Ugotovili so, da se v 36 segmentih dedne zasnove, ki vsebujejo 122 genov, psi in volkovi močno razlikujejo. Med temi geni je na primer 19 takšnih, ki imajo za posledico različen razvoj možganov pri psih in volkovih.

Med geni, ki so pri psih drugačni kot pri volkovih, so posebno zanimivi trije, ki imajo osrednjo vlogo pri prebavi in psom omogočajo uspešnejšo prebavo rastlinskega škroba. Eden teh treh genov na primer proizvaja encim, ki škrob učinkovito razgrajuje v preprostejše sladkorje, drugi pa omogoča absorpcijo teh sladkorjev skozi stene črevesja. Zlasti zaradi stopnje učinkovitosti teh genov so avtorji mnenja, da so bili ti geni  izpostavljeni močnemu selekcijskemu pritisku. To bi pomenilo, da so psi vsaj v zadnjih 12.000 letih uživali hrano z visokim deležem rastlinskega izvora. Zato so se takšni prehrani evolucijsko prilagodili s spremembo svojega prebavnega sistema.


Te spremembe so opazili pri vseh psih, a pri nobenem volku. Raziskovalci podobne spremembe sposobnosti prebave rastlinskega škroba opažajo tudi pri ljudeh, odkar so pričeli s poljedelstvom. Pomemben korak v zgodnji fazi udomačitve psov je bilo tudi to, da so se prilagodili na rastlinsko hrano:

Our results indicate that novel adaptations allowing the early ancestors of modern dogs to thrive on a diet rich in starch, relative to the carnivorous diet of wolves, constituted a crucial step in the early domestication of dogs.

Članek v reviji Nature je dostopen na povezavi:

Psi so se torej evolucijsko prilagodili rastlinski prehrani. To me dodatno spodbuja k temu, da svojega psa hranim vegansko. Očitno je to oblika prehrane psa, ki jo v tem smislu lahko opišemo kot naravno. V nobenem primeru takšna prehrana ne bi smela škodovati zdravju psa in psu ničesar ne primanjkuje.

Prispevek je (v nemškem originalu Hunde haben extra Gene für eine vegane Ernährung!) na svojem blogu zapisal Ddr. Martin Balluch.

Prevod: Veganska iniciativa

1 komentar:

 1. Lepo pozdravljeni.

  "We propose that genetic variants within these genes may have been selected to aid adaptation from a mainly carnivorous diet to a more starch rich diet during dog domestication."

  V članku nikjer ne piše, da imajo psi gene za vegansko prehrano, pač pa da imajo med drugim v primerjavi z volkovi bolj izražene gene, ki kažejo, da so se psi adaptirali na prehrano, ki je vsebovala več škroba (ne pa samo rastlinsko hrano!!!). Še vedno ima pes zobovje karnivora in fiziologijo takšno, da razen v ekstremnih primerih in kadar je tako predpisano s strani veterinarja (gre za redukcijo vseh, tudi rastlinskih proteinov, v hrani pri dietah za določena obolenja jeter), pes ne more biti vegetarijanec, kaj šele vegan. Glede na zakonodajo je potrebno živali hraniti s hrano, ki ustreza fiziološkim potrebam živalske vrste.

  Če pes, ki ga hranite z vegansko prehrano zboli, ste torej krivi mučenja živali.

  Zaščita živali je nujna in jo podpiram, vendar pes ni vegan in v našem času to zagotovo še ne bo. Vsaj ne po lastni volji. Spremembe, ki jih opisuje članek, niso nastale čez noč, ampak v dolgotrajnem procesu udomačevanja.
  Za veganstvo, vegetarijanstvo, presnojedstvo, pranojedstvo,... se odločamo ljudje sami po lastni volji. Prepričana sem, da se noben zdrav pes prostovoljno ne odloči za skledo zelenjave in ali žitaric, če ima pred seboj še drugo skledo z enakimi sestavinami, ki pa vsebuje 1/3 živil - velja za odraslega psa! živalskega izvora (npr. meso, jajca, mlečni izdelki). Je pa zagotovo odgovorno od pasjega lastnika, da preveri poreklo sestavin živalskega porekla, saj s tem vpliva ne samo na dravje svojega psa pač pa tudi dobrobit rejnih živali.

  Tudi leva ne boste prepričali naj je travo in žab naj namesto komarjev in drugih žuželk jedo cvetje. In tudi če bi jih... kam pa bi potem z vsem mrčesom?

  Narava je precej dobro poskrbela za biotsko raznovrstnost in tako je z določenim namenom.

  lp,
  Alja  OdgovoriIzbriši