torek, 18. marec 2014

Življenje ali životarjenje: živalski vrtovi – živalski zapori

Zgodba nedavno umrle rise Zooje iz ljubljanskega živalskega vrta[1] ponovno vabi k razmisleku o upravičenosti obstoja tovrstnih živalskih zaporov. 

Zoojo so po 33 dneh na prostosti naposled našli in jo z namenom vrnitve v živalski vrt uspavali. Pri tem je prišlo do zloma stegnenice, v sporočilu za javnost pa so zapisali: »Čeprav ima kost le osem milimetrov premera, smo imeli očitno veliko smolo in jo nesrečno zadeli s konico uspavalnega naboja. Grozno! In vendar ne najslabše. Če bi zadeli živec, bi bila lahko žival ob nogo.«[2]

Sledila je operacija, po kateri pa Zooja ni uspešno okrevala. Zaradi »smole« vpletenih Zooja ni izgubila le noge, ampak življenje. 

Kakšno življenje, se lahko upravičeno vprašamo. Svobodno življenje, ki bi ga Zooja v svojem socialno-ekološkem normativnem okolju lahko živela in v polnosti uživala, ali životarjenje, ki ji ga je nudil živalski vrt in ki ga je Zooja na svoj način zelo jasno – žal dolgoročno neuspešno – odločno zavrnila?


Zaradi človeških napak je Zooja izgubila oboje.

V ujetništvu rojena žival težko preživi v naravi. Tako kot pri ljudeh je tudi pri ostalih živalih socializacija in posledično učenje življenjskih modrosti, začenši s pridobivanjem hrane, modrosti, ki se od živalske vrste do živalske vrste seveda razlikujejo, kritičnega pomena za preživetje. Skupine in posamezniki, ki se ukvarjajo z rehabilitacijo in vračanjem oz. ponovnim uvajanjem prostoživečih živali v naravno okolje, pričajo o težavah, s katerimi se pri tem spopadajo, in o kompleksnih pristopih, ki so potrebni za zagotovitev dolgoročnega preživetja in dobrobiti teh živali.

Živalski vrtovi radi poudarjajo svojo namišljeno vzgojno vlogo v družbi in širijo napačne informacije o pomembnosti svojega delovanja za ohranjanje vrst. Čeprav se razmere od enega do drugega živalskega vrta razlikujejo, gre pri tovrstnih institucijah v končni fazi za biznis, ki kakor ostale veje zasužnjevalne industrije, ki živali zasužnjujejo za hrano, oblačila itd., temelji na kratenju inherentnih pravic živali do svobodnega bivanja in odločanja s posledičnimi telesnimi ter psihološkimi težavami in odkloni, značilnimi za življenje v ujetništvu. 

Naraščajoče prepoznavanje kompleksnosti ostalih živalskih vrst in posameznikov, ki te vrste sestavljajo, stopnjuje pritisk na razstaviščne in zabaviščne ustanove ter kliče po ukinitvi tovrstnih dejavnosti, v katerih se ljudje igrajo bogove na račun drugih živali, kot pove Damian Aspinall, sicer najbolj znani britanski lastnik živalskih vrtov.[3]

»Ukiniti moramo vse živalske vrtove,« pravi Aspinall, ki je pozval vlado, naj mu pomaga uresničiti svoje dolgoletne sanje.

Približno 80 odstotkov živali v živalskih vrtovih ne pripada ogroženim vrstam, opozarja Aspinall. Analiza treh slovenskih živalskih vrtov, ki jo je opravila Born Free Foundation, pa kaže, da je osebkov iz ogroženih ali ranljivih živalskih vrst pri nas le 6 odstotkov. Trgovanje z življenjem in utilitaristični odnos živalskih vrtov jasno ponazarja zgodba nedavno usmrčenega in pred očmi radovedne javnosti razkosanega mladega žirafjega samca Mariusa, ki je bil popolnoma zdrav, toda brez uporabne vrednosti za danski živalski vrt.[4] Mariusova nesrečna zgodba je hkrati razkrila, da so tovrstni pristopi v tej industriji ustaljena praksa.

Aspinall meni, da bi se sredstva, ki se uporabljajo za širjenje živalskih vrtov s trenutno politiko delovanja, morala nameniti razmnoževanju ogroženih vrst in vračanju teh osebkov v naravo, kakor to sam počne. Želodec se mu obrača ob misli, da nekateri živalski vrtovi organizirajo živalske predstave. Hkrati se zaveda dejstva, da so živalski vrtovi ujeti v past: pritegniti morajo javnost, da bi lahko preživeli; da bi pa pritegnili javnost, izvajajo živalske predstave, ki jih javnost enostavno obožuje in praktično zahteva. Če bi bil cilj živalskih vrtov dobrobit živali in ne dobrobit javnosti, bi bile te ustanove zelo drugačne v primerjavi s tem, kakršne trenutno so, še dodaja Aspinall, ki se mu hkrati zdi nedoumljivo, da tako inteligentno bitje, kot bi naj bil človek, potrebuje živali za zabavo svojih otrok oziroma da sploh lahko verjame, da so živali tu za našo zabavo.     

Na spletni strani Veganske iniciative si je mogoče prebrati nekoliko obširnejšo obravnavo tematike živalskih vrtov,[5] vključno s kritiko slovenskih živalskih vrtov iz poročila, ki ga je leta 2011 pripravila organizacija Born Free Foundation. Med drugim se v poročilu omenjajo neustrezne življenjske razmere slonice Gange. Ne le, da Ganga trpi zaradi prostorske stiske, prikrajšana je tudi za socializacijo z istovrstnimi osebki, kar je za slone kritičnega pomena. To dejstvo prepoznavajo tudi v Evropski zvezi živalskih vrtov in akvarijev, ki priporoča nastanitev slonov v skupinah. Neupoštevanje tega priporočila pa je med drugim razlog za nedavno sproženo akcijo in peticijo za premestitev romunske slonice Tanie.[6]


Vprašanje etičnosti ujetništva zelo dobro osvetli tudi trenutna situacija v ukrajinskem živalskem vrtu. Zaradi kriznih razmer in preusmeritve sredstev v politične namene so živali ostale brez hrane in jim zato grozi izstradanje do smrti.[7]

Ujete in popolnoma odvisne od ljudi, v doživljenjskem zaporu, ki si ga niso z ničimer zaslužile, živali ostajajo žrtve človeškega pohlepa in slepe ideologije speciesizma. Živalski vrtovi in parki, v katerih živali živijo kot razstavni eksponati ali so celo prisiljene sodelovati v predstavah, spodbujajo tovrstno ideologijo, poglabljajo razkol med človekom in drugimi živalskimi vrstami, otroke in odrasle pa učijo, da je človek večvreden ter da so živali na svetu za zadovoljitev njegovih muh.

S tem se izobraževalna vloga živalskih vrtov začne in konča.

Biblio:
[1]http://www.delo.si/novice/slovenija/risa-zooja-poginila.html
[2]http://www.rtvslo.si/okolje/svet-zivali/tragicen-konec-risine-zgodbe-po-operaciji-poginila/332167
[3]http://www.express.co.uk/news/uk/416277/We-need-to-abolish-all-zoos-says-Britain-s-most-famous-zoo-owner-Damian-Aspinall
[4]http://www.theguardian.com/world/2014/feb/09/marius-giraffe-killed-copenhagen-zoo-protests
[5]http://www.veganstvo.net/ali-ves/razstavljanje-zivali
[6]http://www.thepetitionsite.com/956/417/286/free-tania-the-elephant-from-tirgu-mures-zoo-in-romania/
[7]http://www.thepetitionsite.com/449/814/234/urgent-ukraine-do-not-let-your-zoo-animals-starve-to-death/

Slike:
http://www.rtvslo.si/okolje/risa-brez-zob-in-z-zlomljeno-nogo-po-operaciji-pa-skoraj-poginila/332117
http://www.siol.net/trendi/potovanja/novice/2012/07/ste_ze_kdaj_bozali_slona.aspx

Ni komentarjev:

Objavite komentar