torek, 27. september 2011

Skrbimo za zdravje – VEGANSTVO

V torek, 20. septembra 2011, je naša sodelavka Špela bila gostja v izobraževalni oddaji Skrbimo za zdravje na Gorenjski TV.

Vabljeni k ogledu:

2 komentarja:

 1. 27.myth: Animal activists can be ethically “pure” vegans by avoiding honey(less...)

  Vegans believe that eating honey is wrong because the honey-making process relies on “exploitation” of honeybees. But there are a couple of inherent contradictions in this.

  First, commercial bees are used in the production of hundreds of foods that vegans eat, such as avocados, lettuce, tomatoes, and pears. Also, organic farmers who produce vegetables and fruits often spray natural chemicals and pesticides that kill off bees and other insects.

  In fact, vegans themselves are debating this topic. Can bees even feel pain, as an animal does? If vegans trying to be ethically “pure” move from animal rights to insect rights, they might find themselves walking very carefully to avoid squashing an ant.


  http://www.think-differently-about-sheep.com/Animal-Rights-Bees.htm

  http://www.oilcrisis.com/br/SugarCaneWorkers.htm

  I DO NOT AGREE THAT IGNORANT PEOPLE TALK ABOT SOMETHING WITHOUT HAVING SCIENTIFIC PROOFS

  OdgovoriIzbriši
 2. Spoštovani gospod/gospa no ignorance,

  zahvaljujemo se vam za vaš, sicer anonimni, komentar - čeprav ne vidimo povezave z zgornjo oddajo, ki je bila posvečena predstavitvi veganskega načina življenja in Veganske iniciative.

  Na tem mestu želimo poudariti, da pri odločitvi za veganstvo ne gre toliko za "dokaze" kot za premik k etičnemu načinu življenja in vsakdanje prakse. Pri tem ni postavljene meje, od kod naprej je nekdo lahko označen za "popolnega vegana". Vsi namreč po svojih močeh z izogibanjem povzročanja trpljenja drugim bitjem stremimo k najboljšemu možnemu - tako za ljudi, ostale živali in seveda za najboljšo prihodnost našega planeta. Pri tem se včasih zgodi, da naletimo na vprašanje, ki ga poskušate tudi vi razrešiti. Vendar pa je dilema nepotrebna, tudi če nismo prepričani, da je neko živo bitje zmožno čutiti bolečino. Ne glede na odgovor si zasluži spoštovanje kot naše sobitje na zemlji. Ima pravico do sebi lastnega življenja, tako kot vi ali mi. Zakaj bi ji to pravico odrekali?

  Glede na to, da resnica o izkoriščanju čebel v človekove namene še ni dovolj prepoznana, poskuša tudi naša skupina osveščati o teh vprašanjih. Vendar pa so čebele le ene izmed mnogih žuželk, ki so pomembne za opraševanje kulturnih, okrasnih in divjih rastlin, raznovrstnost žuželk pa je ključna za raznovrstnost rastlin in za stabilnost sistema (npr. čmrlj oprašuje določene rastline, ki jim je do tega, da jim cvet zatrese debel, neroden žužek).
  V branje vam priporočamo tudi prispevek o na naši spletni strani Zakaj vegani pravimo NE medu?.

  Veganski pozdrav!

  OdgovoriIzbriši