Zdravniško združenje za odgovorno medicino
(Physicians Committee for Responsible Medicine) je pripravilo veliko
akcijo, s katero želijo ljudem olajšati prehod na vegansko prehrano,
hkrati pa nudijo veliko informacij o primerno sestavljenih jedilnikih,
zdravstvenih prednostih rastlinske prehrane ter nasvete glede
nakupovanja, prehranjevanja zunaj doma itd. Dr. Neal Barnard v seriji
kratkih webcastov spremlja potek tritedenskega prehoda na rastlinsko
prehrano in poskrbi za spodbudo.
Vsi posnetki se nahajajo tukaj:
Akcija je zelo dobro zasnovana in poleg primera
jedilnika ter receptov v pisni in video obliki vključuje še cel nabor
dogodkov in prispevkov, vsak dan predstavijo tudi drugo znano osebnost,
ki deli svoje izkušnje z rastlinsko prehrano. Do sedaj so se že
predstavili igralka Alicia Silverstone, NBA košarkar John Salley,
zdravnik Dr. Esselstyn ter pisateljica kuharskih knjig Alex
Jamieson (celoten seznam http://pcrm.org/kickstartHome/ messages/archive.cfm).
Veliko ljudi je sledilo pobudi in so ponedeljek, 5.
september, izbrali za začetek 21-dnevnega veganskega izziva. Če ste
zamudili, nič hudega. Začnite jutri, ali pa naslednji ponedeljek! NI
TEŽKO, ZMOGLI BOSTE IN NIČESAR NE MORETE IZGUBITI! Vsakodnevno
spremljanje http://pcrm.org/ kickstartHome/ bo pa poskrbelo za stalno motivacijo.
Da bi olajšali prve korake, smo prevedli vzorčni jedilnik za prve tri dni:
Ponedeljek
Zajtrk: Ovseni kosmiči z jabolki in cimetom
Skodelica
ovsenih kosmičev, 2/3 skodelice zgoščenega jabolčnega soka, 1 1/3
skodelice vode, pol žličke mletega cimeta.
Vse premešamo v majhnem
loncu in na majhnem ognju pokrito kuhamo 3 minute. Pustimo stati še 3
minute pred serviranjem. Po želji vmešamo pest rozin ali brusnic.
Sestavin je dovolj za 2 obroka, zato lahko polovico prihranimo za
sredo.
Kosilo: Kuskusova solata in juha iz korenja in rdeče paprike
Kuskusova solata: v večjem loncu zmešamo 1 1/2 skodelice polnozrnatega
kuskusa z dvema skodelicama vrele vode in pustimo stati 5-10 minut.
Primešamo zelenjavo: 3-4 nasekljane mlade čebule, 1 na koščke narezano
rdečo papriko, 1 nariban korenček, 1-2 skodelici tanko narezanega
rdečega zelja, 1/2 nasekljanega peteršilja, 1/2 skodelice zlatih rozin
ali nasekljanih suhih marelic. V majhni posodi posebej zmešamo sok ene
limone, 1/4 skodelice kisa, 1 žlico olivnega olja, 1 žličko curryja v
prahu in 1 1/2 žliščke soli. Prelijemo čez solato in premešamo. Nastane
dovolj za 8 porcij!
Juha: 1 nasekljano čebulo in 6 drobno narezanih
korenčkov v dveh skodelicah vode ali zelenjavne jušne osnove na majhnem
ognju kuhamo 20 minut. Medtem v ponvi, v pečici (gril) ali celo na
odprtem ognju pečemo 2 celi rdeči papriki, dokler koža počrni. V pokriti
posodi jih pustimo stati 15 minut, nato s prsti olupimo kožo,
odstranimo semena in papriko skupaj z dvema skodelicama sojinega mleka
dodamo juhi, ki jo zmešamo s paličnim mešalnikom ali v multipraktiku.
Nazadnje dodamo 2 žlički limoninega soka, 1/2 žličke soli, 2 žlički
balzamičnega kisa in 1/4 žličke sveže mletega popra ter juho ponovno
segrejemo. Nastale juhe je dovolj za 4 porcije.
Malica: košček kruha ali jabolko, banana
Večerja: Solata Hoppin' John in Hitro zelje
Solata
Hoppin' John: 2 skodelici kuhanega črnega fižola, 1 1/2 skodelice
kuhanega rjavega riža, 1/2 skodelice drobno narezane mlade čebule, 1
steblo nasekljane zelene, 1 na koščke narezan paradižnik in 2 žlici
nasekljanega peteršilja premešamo v skledi. Začinimo z 1/4 skodelice
limoninega soka, 1 žlico olivnega olje, 1/4 žličke soli in 1-2 strokoma
česna ter serviramo ohlajeno.
Hitro zelje: zelje narežemo na trakove (za
4 porcije potrebujemo 6-8 skodelic narezanega zelja) in ga v 1/2
skodelice vode dušimo približno 5 minut, da se zmehča. Poškropimo z
dvema žličkama kisa, serviramo toplo.
Torek
Zajtrk: žitarice z rastlinskim mlekom po vaši izbiri, banana in jagodičevje
Kosilo: Veganski burger
Kupljen veganski burger s polnozrnatim kruhom in zeleno solato, paradižnikom, čebulo in gorčico in juha (od prejšnjega dne)
Malica: nemastna pokovka, potresena s curryjem v prahu ali jedilnim kvasom
Večerja: Kuskusova solata (od prejšnjega dne) in Fižol in zelenjava po južnjaško
Fižol in zelenjava po južnjaško: za 4 porcije v večji ponvi premešamo 1 skodelico rastlinske jušne
osnove ali vode z 1/2 žličke strtega česna, nato v ponev naložimo 3
skodelice kuhanega fižola, na vrh pa 4 skodelice narezanega zelja. Na
majhnem ognju kuhamo 15-20 minut, nato dodamo 1 žlico olivnega olja in
po okusu začinimo s soljo, poprom in Tabascom.
Sreda
Zajtrk: Ovseni kosmiči z jabolki in cimetom (od ponedeljka)
Kosilo: Humus in veganski sendvič
Humus: konzerva čičerike ali garbanzo fižola, 2 žlici tahinija, 1/4 skodelice
limoninega soka, 3 nasekljane mlade čebule, 1 žlica nasekljanega česna,
1 žlička mlete kumine, 1/2 žličke popra in po želji 1/2 skodelice
pečene rdeče paprike - vse sestavine z mešalnikom zmešamo v gladek
namaz.
Veganski sendvič: polnozrnat kruh namazan s humusom in obložen z zelenjavo po vaši izbiri.
Malica: Sojin jogurt in jagodičevje
Večerja: Gosta juha z lečo
Gosta juha z lečo: za 10 porcij v večjem loncu premešamo 1 skodelico posušene leče, 1
nasekljano čebulo, 2 narezani stebli zelene, 4 strte stroke česna, 1
žličko cele ali 1/2 žličke mlete kumine in 8 skodelic vode ali
zelenjavne jušne osnove. Zavremo in na majhnem ognju kuhamo približno 50
minut. Primešamo 1/2 skodelice kuskusa, skodelico narezanega
paradižnika, 1 1/2 žličke curryja v prahu in po okusu začinimo s soljo
in poprom ter kuhamo še 10 minut.
Kot priloga preostala kuskusova solata ali
mešana solata po želji.
Vir:
Ni komentarjev:
Objavite komentar