ponedeljek, 30. januar 2012

Nagrada Miškin

Ustanovni komite Joszef Bugovics (Leipzig), Rene Gude (Amsterdam), Regina Haslinger (Dunaj), Maren Sell (Pariz), Peter Sloterdijk (Karlsruhe), Peter Weibel (Karlsruhe) je razglasil ustanovitev nove nagrade Miškin na kulturnem področju.

Njen namen je poudariti vzgledno in navdihujoče ravnanje na področju filantropije, umetnosti in etike. Podeljena za izjemne kulturne in etične dosežke bo počastila tiste osebnosti, ki prispevajo k ozračju strpnosti ter so se v svojem delu in zglednem življenju v smislu starogrške etike in moderne humanistične “plemenitosti” in velikodušnosti izjemno izkazali.

Ime je dobila po naslovnem liku romana F. I. Dostojevskega, Idiot.

Nagrado Miškin 2012 za življenjsko delo dobi francoski pisatelj in diplomat Stéphane Hessel, pri nas poznan predvsem kot avtor dela “Dvignite se!”, ki je nedolgo tega izšlo tudi v slovenskem prevodu.

Prejemnik nagrade Miškin 2012 za tekoče delo (work in progress) je avstrijski znanstvenik, filozof in borec za pravice živali ddr. Martin Balluch, ki je skupaj s soobtoženimi v dolgotrajnem sodnem procesu dokazal, da boj za pravice živali ni terorizem.

Posebno nagrado pa bo prejel priznani italijanski psihiater Gaetano Benedetti za njegov življenjski prispevek pri razumevanju in zdravljenju shizofrenije.

Nagrade bodo podeljene 30.1.2012 v Parizu.

Ob tej priložnosti Veganska Iniciativa Martinu iskreno čestita za zasluženo priznanje!

Ni komentarjev:

Objavite komentar