četrtek, 02. februar 2012

Trst proti poskusom na živalih

OBVESTILO (11.2.2012):
Protest je zaradi slabih vremenskih razmer do nadaljnjega prestavljen. Novi datum protesta bomo pravočasno sporočili.


Konec lanskega leta je bilo v tržaškem časopisu Il Piccolo oznanjeno, da Univerza v Trstu načrtuje obnovo in razširitev obstoječega središča za poskusne živali, ki vključuje tako prostore za vzrejo živali kot poskusni laboratorij. Kot poročajo italijanski viri, je Univerza v Trstu od leta 2004 ustanovna članica meduniverzitetnega središča za poskuse na živalih, ki vključuje tudi Padovo in Verono, kjer ima sedež raziskovalno središče farmacevtske multinacionalke Glaxo, pooblaščene tudi za poskuse na psih, mačkah in opicah.


Novica o načrtovani obnovi in širitvi obstoječega središča, financirani iz javnih sredstev, je razburila javnost in povezala ljubitelje živali ter tiste, ki nasprotujejo vivisekciji kot neznanstveni in ljudem nevarni raziskovalni metodi, v civilno iniciativo, ki v soboto, 11. februarja 2012, od 16.00 do 18.30 ure na trgu Piazza della Borsa v centru Trsta pripravlja shod v znamenje protesta proti novemu projektu tržaške univerze ter vivisekciji na splošno.


Poskusi na živalih so etično nesprejemljiva in znanstveno nezanesljiva raziskovalna metoda. Kot je dr. Irwin Bross povedal že sredi 80. let: »Zavračanje soočenja z dejstvi v resničnem svetu, ki je tako značilno za uradno znanost, ima za posledico nepotrebno žrtvovanje na stotine milijonov živali… Vendar ima za posledico tudi nepotrebno trpljenje in smrt ljudi.« (www.vivisectionresearch.ca/bross.htm ; dostop 30.1.2012)

Veganska Iniciativa podpira italijanske aktiviste in se bo protesta tudi sama udeležila. Pozivamo ljudi, da se nam pridružijo v čim večjem številu.


Slovenski aktivisti že več let uspešno sodelujemo s hrvaškimi in avstrijskimi somišljeniki. Veseli smo prijateljstva, ki se v zadnjem času izgrajuje tudi z italijanskimi sosedi, in upamo na dolgoročno uspešno sodelovanje Za živali, Za ljudi, Za planet.

Ni komentarjev:

Objavite komentar