nedelja, 19. februar 2012

Kako razločiti umetno krzno od pravega?

Umetno krzno, izdelano iz sintetičnih materialov, je včasih na prvi pogled tako realistično, da ga težko razlikujemo od pravega krzna, izdelanega iz kožuhov živali.

Zaradi ekonomskih interesov in želje po lahkem zaslužku krznarska industrija uporablja veliko različnih metod, da bi svoje proizvode spravila v promet.

Da je izdelek iz pravega krzna, včasih sploh ni označeno, ali pa je "pomotoma" označeno kot umetno. Da bi se prikrila prava vrsta živali, ki so za krzno umrle, ter okoliščine, v katerih so bile rejene, se poreklo krzna praviloma sploh ne navaja.

Za boljšo osveščenost in enostavnejše razpoznavanje ter s tem lažje odločanje pri morebitnem nakupu v nadaljevanju navajamo nekaj preprostih metod, kako ločiti umetno krzno od pravega.

Potipajte šop dlak s prsti: umetno krzno je bolj grobo na otip, pravo pa gladko, mehko in zlahka polzi med prsti.

Pihnite v dlake, da se ločijo med sabo: umetno krzno je sestavljeno enostavno - posamezne dlake so običajno iste debeline, dolžine in barve; pravo krzno je običajno sestavljeno iz več slojev tankih, skoraj kodrastih dlačic, ki sestavljajo podlanko, iz katere štrlijo daljše, debelejše dlake.

Preverite konice dlak: pri umetnem krznu so dlake na koncu prirezane (ravne), pri pravem pa praviloma koničaste, kot npr. pri igli (če krzno ni striženo).Razgrnite dlake in preverite osnovo: umetno krzno ima pleteno osnovo, pravo pa (največkrat pobarvano) kožo.V osnovo krzna zabodite iglo ali buciko: umetno krzno je zlahka prebosti, pri pravem pa se koža upira in ga je zelo težko prebosti.

Previdno izpulite par dlak in jih približajte plamenu - dlake iz umetnega krzna se talijo in smrdijo kot plastika, tiste iz pravega krzna pa se smodijo in smrdijo kot človeški lasje; ta metoda je primerna za tiste, ki ste že lastniki krzna.


Viri:
http://faada.org/causas-en-2-peleteria
http://www.bornfreeusa.org/articles.php?p=453&more=1
http://www.treehugger.com/sustainable-fashion/how-to-tell-real-fur-from-faux-fur.html

Ni komentarjev:

Objavite komentar