sreda, 21. marec 2012

Oglaševanje krzna kot "okolju prijaznega" prepovedano

Oglaševalsko kampanjo, ki zatrjuje, da je nošnja izdelkov iz krzna okolju prijazna, je služba za oglaševalske standarde prepovedala, ker so trditve, da je krzno "naravno dolgo obstojno", "biorazgradljivo" in "varuje okolje", neresnične in zavajajoče.

Mark Sweeney, The Guardian, 21. marec 2012


Evropsko združenje rejcev živali za krzno (EFBA; European Fur Breeders' Association) je sprožilo oglaševalsko kampanjo z naslovom "Zakaj je nošenje krzna ekološko." V drobnem tisku so bile trditve, da je krzno "naravno dolgo obstojno", da "ga je lahko reciklirati in je biorazgradljivo" ter da je krznarska industrija "eden najbolj ekološko uravnovešenih sistemov v kmetijstvu."

Nadzorna služba za oglaševalske standarde (ASA; Advertising Standards Authority) je prejela pritožbo z obrazložitvijo, da je oglas zavajajoč.

EFBA in mednarodna zveza trgovcev s krznom sta nasprotovala, češ da je krzno "trajno" in je "okolju prijazen izdelek". Zapisali so, da lahko izdelki, kot so na primer plašči iz krzna minkov, uporabni 30 ali več let, "dlje kot večina tekstilnih materialov," ter da se krzno lahko predela v druge izdelke, na primer torbe in blazine, ker je "naraven in biološki izdelek, ki je biorazgradljiv".

ASA je oglas prepovedala z utemeljitvijo, da niti kampanja niti dokumenti, ki so bili predstavljeni v preiskavi, niso pokazali, da je krzno "neškodljivo za okolje". "Naslovna trditev se razume kot absolutno okoljevarstvena," je rekla ASA. "Ker ni dokazov, da je izdelek, upoštevajoč celotni cikel produkta od izdelave pa do takrat, ko se zavrže, neškodljiv za okolje, je oglas zavajajoč."

---
Vir: http://www.guardian.co.uk/media/2012/mar/21/eco-friendly-fur-ad-banned
Prevod: Veganska Iniciativa

---
Več informacij o tem, kaj vključuje strojenje krzna in kako krznarska industrija vpliva na okolje, preberite tukaj: http://www.veganstvo.net/ali-ves/krzno/

1 komentar:

  1. Kaksna sprenevedanja! Tako nekako, kot zaprtje All Caponeja zarad davkov:-)Kakorkoli pogledamo, pa tud ce nismo strokovnjaki iz tega podrocja, je jasno, da je krzno sporno!Pa naj na to gledamo iz vidika krznarske industrije z vsemi kemikalijami ,iz vidika reje, saj zivali vecinoma zivijo v povsem neprimernih razmerah, ali pa kar je enako hudo, je UMORJENA v divjini, ...zgolj zato, da se nekdo kiti s tem kozuhom in sebe, ter druge zavaja s floskulami o "ekoloskosti" nosenja krzna !!Da ne govorimo o moralni polomiji, ki jo clovestvo pocne zivalskemu svetu, pa energijskih posledicah takih dejavnosti, saj, ceprav tega se vedno vecina ne ve , ali si noce priznat, se nic v tem Stvarstvu ne zgodi brez USTREZNIH posledic !! To, kar se dogaja v krznarski, usnjeni in mesno-zivilski industriji, oz reji za ta namen, je enostavno zlocin, ob katerem bo clovestvu enkrat, najbrz kmalu, slo na bruhanje ob pomisli, ali omembi tega !!................

    OdgovoriIzbriši