ponedeljek, 18. junij 2012

Laktozna intoleranca ni bolezenKo nam nekdo pove, da ne prenaša laktoze, to navadno stori z žalostnim izrazom na obrazu. Izrazom nekoga, ki zamuja nekaj krasnih življenjskih izkustev, ker je v njegovem telesu nekaj strahotno narobe. Ta žalostni izraz navadno izzove sogovornikovo sočustvovanje. Ubožec, ne more prebaviti laktoze! Tudi kot veganka sem se večkrat znašla v tovrstnih stereotipnih situacijah, ko mi je bilo žal za tiste, ki ne morejo prebavljati laktoze.  Kljub temu, da jih podzavestno sočutno pogledam, take priložnosti uporabim za to, da spregovorim o veganstvu. Težava je v tem, da smo se priučili gledati na laktozno intoleranco kot na bolezen, čeprav gre za povsem normalen življenjski proces.

Sesalci moramo izdelovati encim laktazo (prebavni encim, ki razgradi laktozo) samo v času, ko nas matere dojijo. Pri človeku torej do starosti 2-4 let. Po tem, ko nas matere odstavijo s svojih prsi, smo sposobni dobiti hranila iz trde hrane. V knjigi Personal Nutrition avtoric Marie Boyle in Sare Long je navedeno, da 70% svetovne populacije ne prenaša laktoze. Največja pojavnost laktozne intolerance je med potomci Afričanov, prebivalcev Sredozemlja, ameriških domorodcev in Azijcev. Okvirna pojavnost med nebelci je sledeča:

- Afroameričani: 80%
- Indijanci (ameriški staroselci): 80-100%
- Azijci: 90-100%

Po tovrstnih statistikah sodeč je jasno, da ljudje z laktozno intoleranco niso redke izjeme, ki jih je doletela strašna bolezen, ampak ljudje z normalno delujočim prebavnim sistemom. Prišel je čas, da o tem razmislimo in spremenimo način dojemanja laktozne intolerance. Naš odziv, ko nekdo omeni, da on sam ali kateri izmed njegovih znancev ne more prebaviti laktoze, bi moral biti: “Super, tako kot več kot 70% prebivalcev sveta!” – skupaj z razlago, zakaj je temu tako. Eden izmed bolj presunljivih razlogov za mojo odločitev za veganstvo je bilo spoznanje dejstva, da po obdobju dojenja ni naravno več piti mleka, še posebej ne mleka pripadnikov druge vrste. Kar še doda h grozljivosti je krutost, povezana s “prirejo” kravjega mleka, da bi z njim hranili populacijo ljudi, ki od tega dobesedno zboleva. Spreminjanje dojemanja pojava laktozne intolerace je samo eden izmed načinov, ki pogojuje dojemanje mleka in mlečnih izdelkov, ki jih imajo ljudje tako radi. In nenazadnje, nikoli ne veš, ali bodo našteti argumenti prišli na ušesa komu, kot sem jaz, ki se bo nato zavestno odločil za veganstvo - in v tem tudi vztrajal.

Viri:
• Boyle, M. A., & Long, S. (2007). Personal Nutrition(6th Edition ed.). Belmont, CA, USA: Thomson Wadsworth.
• Vir slike: 30by30goose

Originalni prispevek (z naslovom Lactose Intolerance Is Not A Disease) je objavljen na blogu Vegans of Color. Prevod: Veganska iniciativa.

Ni komentarjev:

Objavite komentar