nedelja, 03. junij 2012

Učinek kravjega mleka na otroke


Skozi evolucijo se je izoblikoval edinstven način, da se dojenček naveže na mater: beljakovine v mleku se razgradijo na peptide, ki imajo podoben učinek kot opiati. Kaj pa, če doječa mati v odrasli dobi sama še zmeraj pije mleko in tako dejansko hkrati sesa in doji? Evolucija na to ni nikoli računala, kar lahko pojasni nedavno poročilo o tem, da kravje mleko zaradi ß-kazomorfina 5 pri dojenčkih povzroča apnejo (Cow’s Milk-Induced Infant Apnea With Increased Serum Content Of Bovine Beta Casomorphin 5), objavljeno v strokovni reviji za gastroenterologijo in prehrano otrok (Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition).

Kazomorfin je ena od opioidnih spojin, ki nastanejo v naših želodcih, kadar pijemo mleko. Apneja pomeni, da otrok neha dihati. Raziskovalci poročajo o "primeru dojenega otroka s pogostimi epizodami apneje, ki se zmeraj pojavijo po tem, ko njegova mati pije kravje mleko." Laboratorijske preiskave so pokazale visoko stopnjo vsebnosti kazomorfina v krvi otroka, kar je vodilne raziskovalce pripeljalo k domnevi, da je vzrok otrokove apneje "dejavnost opioida, ki lahko ima depresivni učinek na dihalne centre v centralnem živčnem sistemu in povzroči pojav, ki se imenuje mlečna apneja." 


"Namen tega poročila," zaključujejo avtorji, "je opozoriti raziskovalce na možnost, da se pri izpostavljanju dojenčka beljakovinam v kravjem mleku pojavi sistemska reakcija z napadom apneje. Prepričani smo, da se takšna klinična situacija zgodi redko, vendar pa jo spremlja velika grožnja dojenčkovemu življenju, ki se ji lahko izognemo s preprostim in cenenim dietetičnim ukrepom" (prehrano brez mleka in mlečnih izdelkov). Več o tem v 3-minutnem videu o apneji, ki jo pri dojenčkih povzroča kravje mleko (v angleškem jeziku):


Razlog, da je to tako zaskrbljujoče, je, da vsakega desetega dojenčka s ponavljajočimi se epizodami apneje ni mogoče rešiti in tragično umre zaradi SNSD, sindroma nenadne smrti dojenčka (znanega tudi kot smrt v zibki). SNSD je najpogostejši vzrok smrti pri zdravih dojenčkih, starejših od enega meseca. Eden od vsakih 2000 ameriških otrok umre na ta način. Vsak dan šest dojenčkov preneha jokati, njihovi starši pa začnejo.

Domneva, da bi opiatom podobni učinki beljakovin v kravjem mleku pri otroku lahko povzročili, da preneha dihati, je bila tako provokativna, da so raziskovalci pričeli testirati druge otroke z visokim tveganjem. V spodnjem 2-minutnem videu (v angleškem jeziku) o kazomorfinih v kravjem mleku in smrti v zibki, se posvetim študiji, ki ugotavlja, da imajo otroci, ki trpijo za akutnimi življenjsko nevarnimi napadi, v krvi trikrat višjo vsebnost morfinom podobnih peptidov kot zdravi otroci. 



Izkaže se, da obstaja encim, ki odstranjuje kazomorfine, vendar je aktivnost tega encima pri otrocih s tveganjem za polovico manjša kot pri zdravih otrocih. Zato nekateri dojenčki kazomorfina enostavno ne morejo dovolj hitro izločiti iz svojega sistema in tvegajo SNSD. Raziskovalci sklepajo: "Prodor ß-kazomorfinov v dojenčkov še nerazvit centralni živčni sistem lahko zavre dihalni center v možganskem deblu, kar vodi do nenormalnih dihalnih odzivov, hiperkapnije (preveč ogljikovega dioksida), hipoksije (ni dovolj kisika), apneje in smrti."

Opiatom podobni kazomorfini, ki se sproščajo iz kazeina, proteina v kravjem mleku, sodelujejo tudi pri nastanku drugih bolezni, vključno s sladkorno boleznijo tipa I, poporodno psihozo, motnjami v krvnem obtoku, prehranskimi alergijami in avtizmom - slednjemu se posvečam v spodnjem 2-minutnem videu (v angleškem jeziku):



Materino mleko je zmeraj najboljša izbira, vendar je mleko mater, ki uživajo zgolj hrano rastlinskega izvora, še boljše. Njihovo mleko ne vsebuje kravjih kazomorfinov in ima manj industrijskih onesnaževalcev, kot so na primer dioksini - primerjavi vsebnosti škodljivih snovi v mleku mesojedih, vegetarijanskih in veganskih mater se posvečam v tem 4-minutnem videu (v angleškem jeziku):



V zvezi z drugimi vplivi živalskih produktov na razvoj otrok si oglejte videa o mleku in prezgodnjem spolnem razvoju (v angleškem jeziku) ter beljakovinah in puberteti (v angleškem jeziku). Nič čudnega torej, da je Dr. Benjamin Spock - najbolj spoštovan pediater vseh časov - priporočal, da otrok ne hranimo z mesom in mlekom živali.




Avtor prispevka (v angleškem originalu The Effects of Cow's Milk on Babies) je dr. Michael Greger.
Prevod: Veganska iniciativa.

Michael Greger je zdravnik, avtor in mednarodno priznan govornik o prehrani, prehranski varnosti in javnem zdravstvu. Na spletni strani NutritionFacts.org je na voljo več sto njegovih videov o prehrani.
 

Ni komentarjev:

Objavite komentar