četrtek, 27. september 2012

Pravice živali v avstrijski ustavi?


"Zaščito živali v ustavo" je zahteval velik transparent, ki ga je kip včeraj držal v rokah - Avstrijska ljudska stranka (ÖVP) namreč ovira uzakonitev te več kot 16 let stare obljube.


"Dovolj je," sta z vrtoglave višine razložila DDr. Martin Balluch, predsednik avstrijskega Društva proti živalskim tovarnam (VGT), in njegov aktivistični kolega. "Ljudska stranka nam že dovolj časa skače po glavi, potrebujemo konkretne rešitve."

27. maja 2004 je avstrijski parlament soglasno sklenil, da želi zaščito živali sprejeti v ustavo. Že pred osmimi meseci bi moral v ta namen biti ustanovljen poseben parlamentarni odbor. A zgodilo se ni nič, odbora do danes ni, Socialdemokratska stranka Avstrije (SPÖ) in vse opozicijske stranke pa krivca vidijo v ljudski stranki. Ta sicer trdi, da tudi sama podpira sprejetje zaščite živali v ustavo, kljub temu pa sabotira vsako glasovanje.

"Če ljudska stranka res zagovarja vključitev zaščite živali v ustavo, potem naj nemudoma in brezpogojno dovoli glasovanje," je razložil predsednik VGT-ja med akcijo na kipu Atene Palas, boginje modrosti. Včeraj je v zgodnjih jutranjih urah skupaj z drugim aktivistom splezal na kip, da bi izrazil svoje zahteve. "Ne želimo nič več kot to, da lahko demokratični postopek steče. A ljudska stranka že leta uspešno išče vedno nove razloge za zavlačevanje z glasovanjem. Dovolj je, konec je! Do konca leta bo oblikovan nov zakon o zaščiti živali, za njegovo ustavnopravno varstvo pa mora zaščita živali postati državni cilj v ustavi. Iz odgovorov ljudske stranke na to vprašanje tudi ni razvidno, zakaj naj bi se s tem korakom še čakalo ali katera vprašanja bi bilo potrebno še razjasniti. Vsa vprašanja so razčiščena, zadeva je jasna. Nova anketa je pokazala, da 74% avstrijskih prebivalcev podpira vključitev zaščite živali v ustavo, kot je to že dolgo urejeno v Nemčiji in Švici, pa tudi v avstrijski zvezni deželi Salzburg."

"Tako v parlamentu kot tudi med prebivalci sta več kot dve tretjini za ta korak, torej bo zadeva zdaj izpeljana. Smo demokracija, v kateri moč izhaja iz ljudstva, ali nismo?!" je razburjen zaključil DDr. Balluch.





Prevod: Veganska iniciativa

Ni komentarjev:

Objavite komentar