četrtek, 25. april 2013

Kdaj pomagati mladičkom in kdaj jih pustiti pri miru


Spet je tisti čas v letu, ko žvrgolijo ptički, cvetijo rože in so živalski mladički povsod. To je lepo, a kaj storiti, če najdemo mladega ptička, srno ali kakšno drugo žival, za katero se zdi, da je izgubila mamo? Naš prvi instinkt nam morda pravi, naj mladičku pomagamo, a včasih s tem lahko naredimo več škode kot koristi.

Tu je kratek vodič, kaj narediti, če naletimo na mladička, za katerega se zdi, da je brez spremstva odrasle živali.


Najprej si situacijo pobližje ogledamo. Ali nas je k mladiču pripeljal naš pes ali maček? Ali mladič krvavi, težko diha, ali je vidno v bolečinah (drgeta, joče ali se giblje kakor da bi imel zlomljeno kost)? Je v bližini mrtva odrasla žival? Če je odgovor na katero izmed zgornjih vprašanj pritrdilen, je verjetno, da žival potrebuje pomoč. V tem primeru pokličemo lokalno zavetišče za divje živali*, ki nam da informacije, kaj storiti.

Srne in lisice

Če gre za mladiča srne ali lisice, moramo vedeti, da odrasle živali mladiče del dneva običajno pustijo same in da najden mladiček morda le čaka, da se mama vrne. Če ste se dotaknili srnjega ali lisičjega mladiča, vzemite brisačo, jo podrgnite ob travo, nato pa z njo obrišite mladiča, da ga očistite svojega vonja. Če vas za mladiča skrbi, ga opazujte; če se opoteka, joče ali je očitno zapuščen, je verjetno, da potrebuje vašo pomoč.

Ptiči

Če gre za mladega ptička, ne verjemite mitu, da ptiči ne bodo sprejeli mladička, ki se ga je dotikal človek. Če najdete zelo majhnega ptička, ki je padel iz gnezda, ga poskusite položiti nazaj v gnezdo. Če gnezda ne najdete ali pa je uničeno, na mesto, kjer je gnezdo prej bilo, nastavite pleteno košarico in nekaj časa od daleč opazujte, ali so se ptičkovi starši vrnili. Če se po eni uri še ne vrnejo, bo ptiček verjetno potreboval pomoč zavetišča za divje živali.

Če pa je najden ptiček že dobro operjen, poskakuje naokoli in ima bistre, pozorne oči, se najbrž uči leteti. Takšni ptički se lahko zdijo nerodni in še nerazviti, a se pripravljajo, da bodo zapustili gnezdo, in starši pazijo nanje. Takšne ptičke, razen če so na nevarnem kraju, pustimo pri miru.

Kosmatinčki na dvorišču

Zajčki in veveričke se osamosvojijo že zelo mladi, zato niso nujno v nevarnosti, čeprav so videti majhni. Preden se odločite za reševanje, opazujte, ali mladič kaže znake bolečin, izčrpanosti ali nezadostne razvitosti za samostojno življenje, in čakajte, če se bodo vrnili njegovi starši. Če ne kaže, da se bodo starši vrnili, pokličite lokalno zavetišče za divje živali.


Veverice posvojijo osirotele ali zapuščene mladičke.
Foto: Ryan W. Taylor

Dihurji in rakuni navadno nadzorujejo svoje mladiče in če opazite zelo mlade živali brez spremstva odraslih, jim je potrebno pomagati. Poskusite jih pokriti z veliko mrežasto košaro za perilo in opazujte, ali se bodo njihovi starši vrnili. Matere se lahko hitro razjezijo, zato košaro dvignite počasi in previdno, da jih ne prestrašite. 

Povzetu po prispevku avtorja S.E.Smitha (v angleškem originalu When to Help Baby Animals and When You Should Leave Them Alone)
Prevod: Veganska iniciativa


*Koristni naslovi:
  • Azil za divje živali na Muti; telefon 02 876 12 85 in 041 518 939, spletna stran www.golob-veterina.si
  • Animalia, klub študentov veterine za pomoč živalim; Facebook stran in elektronski naslov klub.animalia@gmail.com
  • osebje Veterinarske ambulante Koper poskrbi tudi za prvo pomoč divjim živalim na Obali; telefon 040 662 850
  • Ornitofon, ptičja urgenca in nasveti strokovnjaka, telefon 01 426 58 75, spletna stran www.ptice.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar