ponedeljek, 29. april 2013

Svetovni mesec živali v laboratorijih 2013


Že od 1986 je teden, ki obkroža 24. april, svetovni teden živali v laboratorijih, mesec april pa mesec živali v laboratorijih. Tudi letos smo v tem času po vsem svetu opominjali na več sto milijonov živih bitij, ki so v laboratorijih univerz, farmacevtskih podjetij in drugih ustanov vsako leto mučena in ubita v imenu znanosti in napredka. Podatke o tem, koliko živali je trpinčenih in navadno na koncu ubitih, je skoraj povsem nemogoče pridobiti, saj se tovrstni poskusi izvajajo za trdno zaprtimi vrati v skorajda neprebojnem ozračju skrivnostnosti. Uradni evropski statistični podatki za leto 2008 navajajo 12 milijonov žrtev, večinoma miši in podgan, pa tudi psov, zajcev, ptičev, ovac, pujsov, opic ter drugih živali.

Dogodki, ki so v Evropi zaznamovali letošnji mesec za živali v laboratorijih


Nizozemska


V noči z 9. na 10. april je peterica nizozemskih aktivistov vdrla na farmo v mestu Escharen, kjer redijo beagle za poskuse na živalih, in rešila šest mladih psičkov.
Pse so takoj udomili pri primernih, ljubečih družinah, nato so se pa aktivisti sami prijavili na policijsko postajo. Pridržali so jih za 28 ur, potem pa izpustili. 16. julija bodo na sodišču izvedeli, ali in kako bodo za svoje herojsko dejanje kaznovani.

24. aprila pa je 150 aktivistov iz iste organizacije (Anti Vivisection Coalition) z dvema 100 metrov dolgima transparentoma pred podjetjem, ki testira na živalih, jasno in nedvoumno sporočilo, da poskusi na živalih v modernem času nimajo kaj iskati.Velika Britanija


V zadnjih tednih so svetovno javnost osupnili skrivaj posneti prizori v laboratorijih prestižne univerze Imperial College London, ki prikazujejo popolnoma drugačno resnico, kot bi si želeli zakonodajalci in znanstvene avtoritete. Na posnetkih vidimo strokovno slabo usposobljene delavce, ki živalim povzročajo še večje bolečine, kot je bilo prvotno načrtovano, jim namerno poškodujejo organe, vstavljajo cevke v možgane, jih neustrezno anestetizirajo, zadajajo elektrošoke in jih na koncu na brutalen način ubijejo. Pravi izraz za to, kar doživljajo čuteča bitja, ki občutijo bolečino, strah in osamljenost prav tako kot mi, je lahko le nočna mora.
Organizacija BUAV (British Union for the Abolition of Vivisection), katere sodelavec je sedem mesecev skrivaj snemal dogajanje v laboratorijih ILC, je poleg posnetkov objavila tudi izjave vivisektorjev, ki jasno kažejo na otopelost in celo zlohotnost zaposlenih v laboratoriju ter na to, da se jasno zavedajo kršenja že tako ohlapnih predpisov. BUAV je preiskavi namenila posebno spletno stran, na kateri so podrobno predstavili preiskavo.Vir: BUAV

Novicam iz Londona sta se v medijih kmalu pridružili še škotski University of Edinburgh in University of Glasgow, od katerih so britanski aktivisti šele na podlagi odloka o prostem dostopu do informacij uspeli izvedeti, koliko in katere živali sta uporabili za poskuse v letu 2011. Odgovor je šokanten: univerzi sta v enem letu izvedli skupno 200.000 kontroverznih poskusov na živalih. 


V soboto, 27. aprila, so se aktivisti iz cele Velike Britanije zbrali na shodu proti vivisekciji v Oxfordu, zaradi česar je, čeprav je bil protest miren, ta dan več collegeov tamkajšnje univerze zaprlo svoja vrata. V laboratorijih univerze v Oxfordu, vsako leto trpi in umre okoli 150.000 živali.

ItalijaNa drugem koncu Evrope, v italijanskem Milanu, pa je skupina aktivistov iz združenja Fermare Green Hill (Ustavimo Green Hill, podjetje za vzrejo beaglov za prodajo laboratorijem) ob številčni podpori javnosti zasedla oddelek farmakologije na Univerzi v Milanu, od koder so odnesli precejšnje število miši in enega zajca, zahtevajo pa tudi izpustitev preostalih živali, ki so ostale na inštitutu. S svojim dejanjem želijo dokumentirati razmere, v katerih živijo živali, na katerih se izvajajo poskusi, in celotno javnost  s pomočjo fotografij, posnetkov in zasežene dokumentacije opozoriti na problem vivisekcije. Protesti in poskusi reševanj ujetih živalih se sicer v zadnjem času dogajajo tudi v drugih evropskih mestih.

Slovenija


19. aprila je skupina Pes - moj prijatelj v sodelovanju z organizacijo LAV (Lega Anti Vivisezione) in s podporo Veganske inicative v Kopru organizirala slovensko premiero dokumentarnega filma Green Hill: zgodba o svobodi, ki prikazuje zgodbo o uspehu italijanskih aktivistov pri reševanju psov pasme beagle iz podjetja za vzrejo in poskuse na živalih Green Hill v Italiji. Vseh 2600 psov danes, eno leto po osvoboditvi, živi v novih domovih, velika zmaga aktivistov in podpornikov gibanja po vsem svetu pa predstavlja enega od mejnikov v prizadevanjih za osvoboditev vseh živali.

Film Green Hill: zgodba o svobodi bomo predvajali tudi 23. maja 2013 na veganski večerji v Škofji Loki.


Ob koncu tedna živali v laboratorijih smo sodelavci in podporniki Veganske iniciative na slovenski Obali izvedli uspešno akcijo osveščanja in zbiranja podpisov podpore evropski državljanski pobudi Stop Vivisection. Mnogi mimoidoči so informacije o dogajanju v laboratorijih sprejeli s presenečenjem in ogorčenjem, saj je še vedno široko sprejeto zmotno prepričanje, da so takšna grozodejstva osamljeni primeri ali ostanki iz preteklosti, ki naj se ne bi več dogajala, še najmanj pa v civilizirani Evropi. 


Aprila je konec. Kaj pa zdaj?


Kljub očitnemu nasprotovanju tako laične kot strokovne javnosti je Evropska unija septembra 2010 sprejela novo direktivo o zaščiti živali, ki se jih uporablja v poskusne in znanstvene namene (Direktiva 2010/63/EU). Ta ne le dopušča še več poskusov na živalih kot prejšnja, temveč ob tem niti ne zapoveduje obvezne uporabe alternativnih metod, kadar le-te obstajajo in so na voljo. 

Raziskava Eurispes iz leta 2006 je pokazala, da kar 86% evropskih državljanov nasprotuje trpljenju živali v laboratorijih, pridružuje pa se jim tudi vse večje število znanstvenikov, ki še bolj kot etične razloge navajajo pomanjkanje znanstvene veljavnosti uporabe živalskih modelov pri napovedovanju odzivanja človeškega organizma na določeno snov ali zdravljenje. Poudarjajo, da so razlike pomembnejše od podobnosti, saj ravno zaradi razlik v delovanju različnih kompleksnih organizmov nobena živalska vrsta ne more biti model za drugo vrsto. Dober dokaz za to je dejstvo, da kar 92% zdravil, ki se v poskusih na živalih izkažejo za varna, ne prestane kliničnih študij na ljudeh, škodljivi stranski učinki zdravil pa predstavljajo četrti najpogostejši vzrok smrti v razvitem svetu.  Poskusi na živalih zato ne samo kratijo pravice živali kot čutečih bitij, temveč tudi ogrožajo človekovo dobrobit, ovirajo napredek znanosti in porabljajo javna sredstva. Več o tem lahko preberete v naših prejšnjih prispevkih, na primer v prispevku Uporaba psov pasme beagle v raziskavah in za testiranje zdravil.

Iz naše zavrnitve omenjene direktive in iz želje, da bi se zakonodaja prilagodila volji in dobrobiti državljanov in živali, se je rodila evropska državljanska pobuda STOP VIVISECTION. S tem novim inštrumentom, ki ga omogoča Evropska unija, lahko evropski državljani vplivamo na sprejemanje evropske zakonodaje. Državljani Evropske unije zahtevamo, naj Evropska komisija pripravi nov predlog, s katerim se bodo odpravili poskusi na živalih in se bo v biomedicinskih ter toksikoloških raziskavah uvedla obvezna uporaba podatkov, ki se nanašajo neposredno na človeka. Državljani Slovenije smo v podporo tej pobudi do danes zbrali že skoraj 6.000 podpisov, kar je tudi uradni minimum (določen na podlagi števila poslancev v evropskem parlamentu) za našo državo. Podpisi podpore državljanski pobudi se bodo na spletni strani www.stopvivisection.eu zbirali do 1. novembra letos. Da bi bila pobuda uspešna, je potrebno v Evropski uniji zbrati 1 milijon podpisov.
Vira:
  • European Commission (2010) Sixth Report on the Statistics on the Number of Animals used for Experimental and other Scientific Purposes in the Member States of the European Union
  • http://www.mrmcmed.org/Critical_Look.pdf

1 komentar: