nedelja, 30. junij 2013

Švicarske mačke izginjajo v krznarski industriji

Švicarski zagovorniki pravic živali sumijo, da je v ozadju žalostnih zgodb o izginulih mačkah trgovina s krznom.


Švicarski zakon, ki naj bi ščitil divje živali, državljanom dovoljuje streljanje divjih in domačih mačk, ki so od prebivališč oddaljene več kot 200 metrov. Obstaja sum, da nekateri ta zakon uporabljajo kot krinko za ubijanje mačk zavoljo njihovega krzna.

SOS Chats, skupina zagovornikov pravic živali, je leta 2007 pričela kampanjo proti mačjemu krznu, ko je Tomi Tomek, ena izmed soustanoviteljev skupine, s skritimi kamerami posnela 21 švicarskih strojarjev, ki so bili pripravljeni ilegalno prodati mačje kože. Tomek je odkrila tudi rejce, ki so prodajali mačke za krzno, pa tudi odeje, sešite iz mačjih kož (cena posamezne odeje je presegala 1300€).

Leta 2008 je Tomek v intervjuju za New York Times povedala, da je bila ena izmed največjih ovir pri pritegu javne pozornosti k problemu kraje mačk to, da nihče ni verjel, da se to res dogaja, dokler ni pod krinko kupca mačjega krzna pridobila dokazov in jih posredovala medijem.

Tomi Tomek v svojem domu, zatočišču za 260 mačk, v Noiraigue v Švici.
(Nicolas Righetti za The New York Times)

ZDA in EU so leta 2007 prepovedale prodajo mačjega in pasjega krzna, Švica se je pa še naprej spopadala s tem problemom. Leta 2008 je na podlagi večih raziskav, ki so jih pod krinko opravili francoski in švicarski mediji, ter vedno večjega ogorčenja javnosti, sprejela prepoved prodaje in pridobivanja mačjih kož.

Pred kratkim so zagovorniki pravic živali upali, da bo švicarski parlament sprejel prepoved ubijanja mačk, a so poslanci s 105 glasovi proti in 59 glasovi za prejšnji teden zavrnili predlog za prepoved lova na mačke.

Zadnje upanje je, da bodo prejšnji mesec sprejete strožje kazni, ki lahko osebo, ki prodaja mačje kože, oglobi v znesku do 15,000€, prodajalce mačjih kož odvrnile od nadaljnjega poslovanja. Število prodajalcev naj bi se že zmanjšalo, a črni trg ne kaže upada v prodaji.

Prosimo, podpišite in delite peticijo ter zahtevajte od švicarskih oblasti, da ponovno pretehtajo svoje stališče glede lova na mačke in ga prepovedo.


Prevod: Veganska Iniciativa

Ni komentarjev:

Objavite komentar