sobota, 11. maj 2013

Kako lahko pomagamo, da bo evropska državljanska pobuda STOP VIVISECTION uspešna

Skupina združenj, odborov, znanstvenikov in državljanov je ustanovila evropsko državljansko pobudo, imenovano STOP VIVISECTION, za vpeljavo široko zastavljenih evropskih legislativnih procesov z namenom odprave testiranja na živalih in za razvoj alternativnih znanstvenih raziskav, ki ščitijo zdravje ljudi in spoštujejo živali kot čuteča bitja. (O sami pobudi smo podrobneje pisali že januarja - kliknite tukaj.)

Da bi dosegli ta cilj, moramo do 1. novembra 2013 po vsej Evropi zbrati milijon podpisov, od tega si v Sloveniji želimo prispevati 12.000 podpisov. V vsaki državi članici EU je potrebno zbrati določeno število podpisov. Na spletni strani www.stopvivisection.eu/sl je na voljo števec podpisov z doseženim deležem zastavljenih ciljev za vsako posamezno državo. Števec je nekajkrat na teden osvežen.


Kaj je pravzaprav evropska državljanska pobuda?

To je instrument, ki ga zagotavljajo pogodbe Evropske unije in državljanom omogoča neposredno soudeležbo pri oblikovanju evropske zakonodaje. Evropska državljanska pobuda ni enaka peticiji, saj državljanom, če pridobijo zadostno podporo v EU, omogoča, da neposredno pozovejo Evropsko komisijo k pripravi novih zakonodajnih predlogov. Osebni podatki, ki jih vpišete v obrazec, so varni in bodo uporabljeni zgolj za  dokaz, da ste resnična oseba, da ste polnoletni in da niste podpisali več kot enkrat.


Kako lahko podpišem pobudo STOP VIVISECTION?

Pobudo lahko podpišejo polnoletne osebe, in sicer:
1. elektronsko: na spletu izpolnite obrazec, do katerega dostopate preko strani www.stopvivisection.eu/sl ali pa neposredno na tej povezavi;
2. na papirju: na tej povezavi lahko dostopate do obrazca v pdf obliki, ki ga natisnete. Vsa navodila so priložena. Podpisani obrazci morajo biti pred 30. 9. 2013 poslani v pisarno centralnega odbora v Palermu (Italija). Zbiranje podpisov na papirju bo zaključeno en mesec pred spletnim zato, ker mora imeti osebje v pisarni v Palermu dovolj časa, da pripravi vso dokumentacijo in jo pošlje Evropski komisiji.

Vaš podpis šteje le enkrat (torej ali na spletu ali na papirju).



Kako lahko pomagam, da bo pobuda STOP VIVISECTION uspešna?

1. Podpišite spletno pobudo na www.stopvivisection.eu/sl in jo posredujte prijateljem in znancem.
2. Registrirajte se kot lokalni referent za zbiranje podpisov na papirju in, če je mogoče, organizirajte dogodke.
3. Registrirajte svoje društvo kot lokalni odbor za zbiranje podpisov (pošljite logotip in informacije o društvu na elektronski naslov contact@stopvivisection.eu).
4. Kontaktirajte društva ali skupine za pravice živali in jih povabite, da se pridružijo pobudi STOP VIVISECTION ter pripomorejo pri zbiranju podpisov.
5. Prijatelje s Facebooka povabite na vseslovenski facebook dogodek STOP VIVISECTION (zgolj udeležba na dogodku seveda ne šteje kot podpis).
6. Objavite pasico STOP VIVISECTION na svoji spletni strani, blogu in Facebook profilu.
7. Donirajte za kampanjo STOP VIVISECTION (iniciativa je zasnovana na prostovoljnih prispevkih državljanov, proračun pa je javno objavljen). To lahko storite preko bančnega nakazila neposredno na naslednji račun: IT04I0501804600000000145175, registriran na ime Adriano Varrica v imenu pobude STOP VIVISECTION, ali pa z uporabo sistema PayPal.

Spremljajte tudi vseevropsko Facebook stran, posvečeno pobudi STOP VIVISECTION. Za več informacij pišite na stopvivisection.sl@gmail.com.












Do 20. maja 2013 vas tudi vabimo, da svojo podporo izrazite tudi s fotografijo. Lahko se slikate z zgornjo sličico (kliknite nanjo za polno velikost) ali pa ustvarite kaj čisto svojega. Vseh fotografij bomo zelo veseli, pošljite jih na naslov stopvivisection.sl@gmail.com. Vse prispele fotografije objavljamo v tem albumu, po 20. maju pa bomo iz njih sestavili tudi video.



1 komentar: