četrtek, 18. julij 2013

Rich Roll: Ultraman

Z rastlinsko prehrano do ekstremne kondicije


Vir slike: http://veganultraman.com/images/rich_roll_running.jpg

Ugotovitev, da stvari niso, kot bi morale biti, in da je sprememba življenjskega sloga nujno potrebna, je Richu Rollu prineslo spoznanje, da že tako preprosto opravilo, kot sta vzpenjanje po stopnicah ali igranje s hčerko, zahteva ogromno energije. Ko je z velikim naporom na predvečer svojega štiridesetega rojstnega dneva le prisopihal do lastne spalnice, je sprejel pomembno odločitev. Nastopil je trenutek streznitve, vpogleda vase in analize preteklega življenja. In ta odločitev mu bo kmalu spremenila življenje na boljše in pripomogla ne samo k temu, da postane aktiven športnik, ampak tudi človek, ki bo presegel samega sebe, šel daleč in še dlje ter podiral rekorde. In vse to s pomočjo rastlinske prehrane oziroma, kot se sam izrazi, na rastlinski pogon. Tako kot ultramaratonec Scott Jurek, čigar avtobiografija je bila prav tako pred nedavnim  prevedena v slovenski jezik, se namreč tudi Rich Roll prehranjuje izključno s hrano rastlinskega izvora.

Pri založbi Planet je pred kratkim izšla Rollova knjiga Ultraman s polnim naslovom Kako sem premagal alkoholizem in krizo srednjih let, postal eden najvzdržljivejših ljudi na planetu in odkril samega sebe. Že na prvi pogled nam postane jasno, da nas bo avtor popeljal na zanimivo popotovanje, na katerem nam bo postregel z zgodbami o svojih uspehih in padcih. Richu Rollu je uspelo, da se je iz neaktivnega moškega na pragu srednjih let prelevil v vrhunskega športnika, ki se lahko pohvali z zavidljivimi rezultati. Vse zasluge za le-te pripisuje rastlinski prehrani, saj se je v času priprav, kot tudi na tekmovanjih samih, prehranjeval izključno vegansko. S pomočjo rastlinske prehrane je dosegel odlične rezultate in na ta način utišal vse, ki so kadar koli dvomili vanj. Tudi tiste, ki so ga zasmehovali ter bili prepričani, da mu brez živalskih beljakovin nikakor ne bo uspelo.

Sprememba seveda ni prišla čez noč in tudi Rich je včasih bil povprečnež, ki je nezdravo živel in se nezdravo prehranjeval. Samega sebe opisuje kot zaležanega in predebelega odvisnika od hamburgerjev s sirom. Opiše vsebino svojega hladilnika, v katerem so v tistih časih prevladovali tipični ameriški proizvodi, kot so na primer razne salame in hrenovke, mlečni izdelki ter gazirane pijače. Po tistem večeru, ko je doživel razodetje, pa je bil trdno odločen, da mora začeti ne samo z drugačnim načinom prehranjevanja, ampak mora nujno spremeniti tudi življenjski slog. Prvi korak na dolgi in spoznanj polni poti je bil prehod na vegetarijanstvo. Toda lotil se ga je na dokaj nezdrav način - prvih šest mesecev se je prehranjeval brez mesa, rib in jajc, a precej nezdravo. Posluževal se je mnogih predelanih živil, se večkrat pregrešil z gaziranimi pijačami in pogosto jedel čips. Istočasno se je tudi začel vsakodnevno gibati, opazoval in preučeval je lastno telo ter iskal odgovor na vprašanje, katera hrana je tista, ki mu omogoča optimalno delovanje. Do rešitve je prišel takoj, ko je iz prehrane izločil vse izdelke živalskega izvora ter  večino predelanih živil. Odločil se ja za izključno veganski način prehranjevanja. Jutro je po navadi začel s presnim zajtrkom, vzljubil je kvinojo, lečo, tempeh, oreške in zelenjavo temnejših barv (ohrovt, špinačo, blitvo). Spremembe in prvi vidnejši rezultati so se pojavili zelo hitro: nenadoma je imel več energije, počutil se je lažjega, izgubil je odvečne kilograme ter povečal moč in vzdržljivost. 'Z vsakim naslednjim tednom se je moje telo spreminjalo. Postajal sem močnejši in vitkejši, spreminjal se mi je celo obraz – dokler nisem postal skoraj nerazpoznaven v najboljšem smislu' (Roll, str. 133).

Rich Roll deluje na rastlinski pogon, moč rastlin predstavlja njegovo skrivno orožje. Z rastlinsko prehrano mu je uspelo tisto, kar se nam zdi skoraj nemogoče: popolnoma je preobrazil svoje telo ter dosegel zavidljiv rezultat na tekmovanju Ultraman, ki vkjučuje 10 kilometrov plavanja, 418 kilometrov kolesarjenja in na koncu še 84 kilometrov teka. Toda Rich se ni ustavil, želel je več, želel je dlje. Za naslednji izziv si je leta 2010 izbral tekmovanje EPIC5, ki poteka na petih havajskih otokih, traja pet dni in sestoji kar iz petih Ironman tekmovanj. Premagovanje naštetih dolžin se sliši kot nekaj nemogočega in ob branju se nam porajajo misli, da kaj podobnega lahko uspe samo nekomu res posebnemu, skoraj nadčloveku. Vendar nas Rich Roll prepričuje v nasprotno, sam namreč trdi, da to lahko uspe slehernemu posamezniku, če se le za to odloči, sledi svojim sanjam ter vztraja. 

Opis Rollovega življenja je za bralce zanimivo čtivo, avtor nas povabi v svoj svet in nam predstavi tiste najsvetlejše momente v svojem življenju, z nami pa odkrito deli tudi tiste najbolj temačne. Na začetku knjige se odpravimo v čas njegove mladosti, ko je spoznal svojo prvo ljubezen -  plavanje, z njim potujemo skozi študentska leta, ko se je prvič srečal z alkoholom, ki ga je skoraj pogubil. Pripoveduje o svojih izkušnjah in doživetjih ob športnih uspehih in neuspehih, kot tudi mislih in nasvetih glede rastlinske prehrane.

Večkrat poudari, da njegov način prehranjevanja ni dieta, modna muha ali kaj podobnega, ampak da gre za življenjski slog. Ker se zaveda, s kakšnimi preprekami in vprašanji se srečujejo ljudje ob prehodu na rastlinsko prehrano, na koncu knjige razloži nekatera pomembna dejstva. Govori o beljakovinah, železu in maščobni kislini omega-3, ki je prisotna v rastlinski prehrani, natančno pa opiše tudi svoje prehranjevalne navade in vključi namige in napotke za vse, ki se ukvarjajo s športom.

Rollovo avtobiografijo lahko jemljemo kot skupek zanimivih anekdot o njegovem življenju, a je veliko več kot samo to. Istočasno je priročnik za vse, ki razmišljajo o spremembi življenja in prehrane, saj nam ponuja dragocene nasvete in smernice. In vse to opiše in prikaže na zabaven in preprost način, tako da je knjigo težko odložiti, ko enkrat začnemo z branjem. Sam rad poudari, da če je uspelo njemu, lahko uspe tudi nam. Spodbudi nas k razmišljanju, vlije upanje ter nas motivira, da tudi sami stopimo v nov dan na bolj zdrav način.

Tekst: Veganska iniciativa 

Ni komentarjev:

Objavite komentar