nedelja, 28. julij 2013

Snežni leopardi in divji jaki so žrtve mode

Snežni leopardi, divji jaki in druge ikonične divje živali, ki prebivajo na najvišjih gorah na svetu in v prostranih stepah, postajajo "žrtve mode" zaradi hitro rastoče svetovne trgovine s kašmirjem, je pokazala nova raziskava.

Ogroženi snežni leopard, Indija

Znanstveniki so ugotovili, da so "osupljive, a nenamerne posledice" izrednega porasta števila koz, gojenih za luksuzno, lahko volno, potisnile prosto živeče živali na rob preživetja. Črede koz jedo travo, ki je prej preživljala antilope, osle in njihove plenilce. Situacijo še dodatno otežuje to, da pastirji po napadih na koze iz maščevanja morijo leoparde in volkove, pa tudi psi "čuvaji", ki napadajo divje živali, ter  prenos bolezni s koz na prosto živeče živali.

"V odsotnosti varstva na globalnih in lokalnih ravneh ikonične živali, ki v tej neprijazni pokrajini domujejo že tisočletja, ne bodo mogle preživeti, zaključi mednarodna skupina raziskovalcev v reviji Conservation Biology.

"Namesto simbola uspeha bodo postale žrtve mode." Raziskava je pokazala, da 95% vse paše na tibetanski planoti, v Mongoliji in severni Indiji popasejo koze, ovce in druge rejene živali, le 5% paše pa ostane za divje živali.


"Resnično so potisnjene na rob," pravi Charudutt Mishra iz indijske fundacije za zaščito narave, eden izmed raziskovalcev v skupini in prejemnik prestižne Whitleyeve nagrade. Med izrinjenimi živalmi so konji Przewalski, baktrijske kamele, tibetanske in tatarske antilope.

90% kašmirja prihaja s Kitajske in iz Mongolije. Samo v Mongoliji se je število koz na farmah med leti 1990 in 2012 povečalo s 5 na 14 milijonov.

Čreda koz in ovac v ogradi, Indija.

Povzeto po Snow leopards and wild yaks becoming 'fashion victims'Damian Carrington, The Guardian, 23. julij 2013.

Fotografije: Steve Winter in Chinch Gryniewicz, Getty Images

Prevod: Veganska iniciativa

Ni komentarjev:

Objavite komentar