nedelja, 21. julij 2013

Je deljenje letakov z informacijami o krznu kriminalno dejanje?

Avstrijski aktivisti nujno potrebujejo kritično maso podpisov za zavrnitev neutemeljenih obtožb.


Gotovo še niste pozabili vesti iz Avstrije, kjer je posebna policijska enota dolga leta sledila in prisluškovala aktivistom za pravice živali, jih nekaj zaprla brez obtožnice, kasneje pa jim sodila na rekordnih 14 mesecev trajajočem procesu, na katerem so se vrstile lažne obtožbe, lažna pričevanja in tako šokantne metode, da bi vse skupaj bilo komično, če ne bi bile resne grožnje o odvzemu svobode in posledice, ki bi jih to imelo ne le za gibanje za pravice živali, temveč tudi za druge neprofitne organizacije v Avstriji. Naposled so bili vsi obtoženi spoznani za nedolžne, vendar se je javni tožilec pritožil na oprostilno sodbo.

Martin Balluch v sodni dvorani 

Razsodba Višjega deželnega sodišča na Dunaju sedaj ugotavlja, da so - med drugim - naslednja dejanja nelegalna "prisila":
• prositi trgovca, naj ne prodaja krzna;
• deljenje letakov z informacijami o krznu;
• napoved zakonite in mirne kampanje, ki informira o zlorabi živali v krznarski industriji z namenom omogočiti ljudem ozaveščeno izbiro.

Tovrstna dejanja so po razsodbi sodišča "nespodobna" in "zoper javni red". Že morda, da je aktivist mimoidočemu le predal košček papirja z informacijami, vendar to lahko za trgovino, ki prodaja krzno, pomeni izgubo profita.

Mar res? Ali so proizvajalci in prodajalci otroških igrač in avtomobilskih motorjev propadli, ko smo ugotovili, da je svinec škodljiv in prepovedali svinec v barvah in gorivu? Ali je človeštvo ravnalo napak, ko je sprejelo človekove pravice in prepovedalo suženjstvo, saj so sužnjelastniki bili ob dobiček?

"Ta razsodba ima dramatične posledice za vsako organizacijo, ki kritizira podjetje glede njegove poslovne politike, kot tudi za področje problematike zaščite živali, varstva okolja in človekovih pravic. Celo posamezniki, ki pišejo podjetju in povedo, da ne želijo kupiti njihovega proizvoda, razen če se podjetje ne prične bolj etično obnašati, so v nevarnosti, da jih zakon ne bo ščitil, če je podjetje strah opazne izgube pri prodaji. Najvišja kazen za prisilo je 5 let zapora," pojasnjujejo v avstrijskem društvu proti živalskim tovarnam (VGT; Verein Gegen Tierfabriken). Zato vabijo vse, ki želijo zaščititi svojo pravico do vplivanja na politike podjetij, da v ta namen podpišejo samoobtožnico

Samoobtožnica ima obliko prošnje vodstvoma podjetij Eybl in Kleider Bauer, naj se odrečeta prodaji krzna. VGT bo podpisane samoobtožnice posredovalo tožilstvu, ki bo lahko presodilo njeno utemeljenost. VGT pojasnjuje: "To seveda ni v nasprotju z javnim redom ali nespodobno, ravno obratno – vsekakor je pozitivno, da postanejo naše nakupovalne navade bolj etične, da v tem oziru poskušamo vplivati tudi na druge potrošnike in obvestimo vodstvo družbe o tem."

Do danes je samoobtožnice podpisalo že preko 1800 posameznikov, do 24. julija 2013, ko jih bo Ddr. Martin Balluch, predsednik VGT, predal pristojnemu sodišču v Wiener Neustadt, pa jih želijo zbrati preko 2000. Samoobtožnico lahko podpišete na tej povezavi.

Upamo, da bo sodišče tudi na drugi stopnji uvidelo neutemeljenost obtožb in jih ovrglo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar