sreda, 10. avgust 2011

Miši v hiši

Miške so pametne, spretne in prikupne živalice, ki jih pa vendar raje opazujemo v naravi in ne kot goste v naših stanovanjih. Če se naselijo v našem domu, se hitro razmnožijo, za seboj puščajo iztrebke in se pregrizejo skozi skoraj vsako vrsto materiala, preselitev miši nazaj v naravo pa je zamudna ter stresna tako za miš kot za človeka. Zato je najbolje poskrbeti, da miši sploh ne morejo v hišo.

  

KAKO MIŠIM PREPREČIMO VSTOP?

Mlade miši se lahko zrinejo že skozi 7mm široke špranje. Če lahko v režo potisnete svinčnik, potem bo skoznjo prišla tudi miš. Tudi nekoliko ožje špranje niso varne, saj si jo miš lastnoročno (oziroma lastnozobno) razširi. Poletje je primeren čas za temeljit pregled hiše in zadelanje odprtin, razpok in špranj. Ne le, da s tem zapremo potencialen vhod za glodalce in žuželke, temveč poskrbimo tudi za boljšo izoliranost hiše in manjšo porabo energije v hladnih mesecih.

Pozorni bodimo na naslednje predele:
  • mesta, kjer v hišo tečejo kabli oziroma napeljava (podzemna ali nadzemna električna, telefonska, plinska, TV napeljava pa tudi vodovod)
  • dimniki in izvodi za kuhinjsko napo, sušilni stroj ali klimatsko napravo
  • garaže in podstrešja
  • v starejših zgradbah se lahko pojavijo tudi razpoke v tleh ali stenah.
  • vsa vrata in okna; na pogosto odprta kuhinjska okna je smiselno namestiti zaščitno mrežo.
Pregled hiše in izolacijo lahko opravimo sami ali pa za to najamemo strokovnjaka. Omislimo pa si lahko tudi razne odganjevalce miši, kot so na primer napravice, ki oddajajo nam neslišen zvok, ki odganja miši. Tudi kosmom vate, prepojenim z oljem mentola, se bodo miši ognile (postavimo jih približno 1 meter narazen). V bližini hiše ne puščamo ostankov hrane, ki bi lahko privabile miši. To velja tudi za mačjo in pasjo hrano. Semena za ptiče nastavimo raje v krmilnico na drevesu ali samostoječo krmilnico, ne pa na okensko polico.

KAJ STORITI, ČE JE MIŠ ŽE V HIŠI?

Da imamo sostanovalca nam izdajo iztrebki ter znaki žvečenja.
Miši nikakor ne lovimo z lepilom ali strupom, ki povzročata izredno dolgotrajno in mučno smrt, nevarna pa sta tudi domačim ljubljenčkom in ljudem. To velja tudi za pasti, ki miši zlomijo hrbtenico in nastavljanje težkih loncev, podprtih s polovico oreha. Najprijaznejše in najefektivnejše so živolovke, v katere nastavimo dišeč priboljšek - priporočamo kikirikijevo maslo. V primeru, da uporabimo žičnato živolovko z vratci na vzmet, poskrbimo, da je dovolj velika, da vratca miši ne poškodujejo repa, ko se zaprejo. 
Nastavljeno past moramo redno preverjati, saj je ujetništvo za miško stresno. Ujeto miš odnesemo v gozd ali na travnik čimdlje od hiše in jo spustimo na mestu, kjer se ima možnost skriti v podrast.

Ni komentarjev:

Objavite komentar