torek, 09. avgust 2011

Pomagajmo osvoboditi majhna slončka (peticija)


Živalski vrtovi obstajajo zaradi ljudi, ne živali. Ograde se ne glede na velikost ali vegetacijo znotraj njih ne morejo primerjati z naravnim okoljem. Živali preživijo dan za dnem, leto za letom v isti ogradi, prisilno razstavljene obiskovalcem živalskih vrtov. 

Sloni, na primer, v naravi vsakodnevno prehodijo več milj in živijo v družinah, ki jih sestavlja okoli 10 odraslih slonov in več mladičev (ki sesajo materino mleko do starosti 4 ali 5 let). Zato ni presenetljivo, da sloni v živalskem vrtu kažejo znake stresa (kot na primer ponavljajoči gibi in zibanje; da bi to 'omilili', nekateri živalski vrtovi v hrano dodajajo pomirjevala) in v povprečju umrejo pri starosti 17 let, medtem ko v naravi živijo 50 do 70 let.

African Elephants - Herd

Malezijski živalski vrt Johor Zoo je še posebej znan po mučenju živali. Krokodilom ne nudijo dostopa do vode, velike mačke zapirajo v kletke, komaj dovolj velike za njihova telesa. Do lanskega leta, ko je ukrepala organizacija Nature Alert, so v trgovini znotraj zoo-ja prodajali divje živali, pred nekaj meseci pa je svet pretresla tudi novica o orangutanki, ki jo hranijo z ostanki sladkarij in učijo kaditi.


Pred kratkim pa je Nature Alert v rutinski preiskavi v skrivni ogradi odkril majhno, šele 2 leti staro slonico Paloh, uklenjeno v verige, ki so preprečevale, da bi se premaknila več kot za korak. Tudi po 48 ur je bila prisiljena pokončno stati na žgočem soncu in komaj se je še držala na nogah.Upravniki živalskega vrta so pojasnili, da je to priklenjanje del njenega "treninga", da bi jo naučili ubogati ljudi.


Paloh je ena od dveh osirotelih slonjih mladičev v Johor Zoo. Tam je zaprt tudi trileten samček Jeli. Manj kot 24 ur zatem, ko je Nature Alert javno objavil svoje izsledke, so zgroženi ljudje po vsem svetu izrazili nestrinjanje s takim početjem (sedaj je na Facebook-u že več skupin, ki si prizadevajo za osvoboditev majhnih slončkov) in 29. julija so Paloh sneli verige. 

Sedaj prosimo tudi vas, da na portalu Care2 podpišete peticijo, ki zahteva premestitev majhnih slončkov v primerno zavetišče. 


Vir:
http://www.freemalaysiatoday.com

Ni komentarjev:

Objavite komentar