nedelja, 14. avgust 2011

Rastlinska prehrana in otroci

Ob nedavnem tragičnem dogodku smrti 10-mesečnega otroka in odzivu medijev, ki so za smrt krivili veganstvo, ter nekaterih zdravnikov, ki so veganski način prehranjevanja označili kot neprimeren, Veganska Iniciativa podaja izjavo glede primernosti prehrane izključno rastlinskega izvora. Enostranske izjave in neobjektivno poročanje ustvarjajo sliko, da so vegani neodgovorne osebe, ki ogrožajo zdravje in življenje svojih otrok, kar je popolnoma napačno, saj kot večina staršev želijo z rastlinsko prehrano omogočiti in tudi omogočajo svojim otrokom bolj zdravo otroštvo.


Prehranjevanje brez živil živalskega izvora ni nov pojav. V nekaterih predelih sveta se tako prehranjujejo že stoletja. Tudi današnja družba na podlagi sodobnih raziskav pritrjuje primernosti in zadostnosti takega načina prehranjevanja. Žal pa opažamo prenizek nivo izobraženosti na tem področju, kot priznavajo tudi slovenski zdravniki sami. Ni prav, da zdravniki veganskim staršem ne znajo svetovati drugega kot to, naj hranijo otroke z živalskimi beljakovinami, veganstvo pa kategorično označijo kot zlorabo. Brez možnosti dostopa do kvalitetne strokovne pomoči je možnost, da se otroka prehranjuje nezadostno, veliko večja kot sicer. Zato izražamo pričakovanje in željo, da bi se lahko po kvalitetne informacije in pomoč tako med nosečnostjo kot med odraščanjem naših otrok z zaupanjem obrnili tudi na slovenske zdravnike, predvsem pediatre in nutricioniste. Tudi slovenske smernice za prehrano dojenčkov, predšolskih in šolskih otrok bi se lahko uskladile z najnovejšimi znanstvenimi dognanji.


Kot pravi Amanda Baker iz The Vegan Society, problem ni v tem, ali je prehrana otroka veganska ali ne; pomembno je, ali je zdrava: "Veliko otrok se prehranjuje slabo, pa niso vegani. Veganski starši morajo skrbno načrtovati otrokovo prehrano. Seveda obstajajo tudi pasti, a to velja za vse starše in vse načine prehranjevanja. V resnici je večina veganskih staršev nutricionistično dobro podkovanih in v prehrano vložijo veliko truda. Pravzaprav je veganom in njihovim otrokom mnogo lažje slediti smernicam zdrave prehrane kot drugim ljudem." Doda še, da so vegani žrtve slabe poučenosti zdravnikov, zdravstvenih in socialnih delavcev ter drugih staršev. "Pisali smo vsem splošnim ordinacijam, da bi zagotovili boljše informacije o veganstvu. Starši so lahko izpostavljeni pritisku ljudi, ki so iskreno zaskrbljeni, njihova skrb pa izvira iz zmot in nepopolnega razumevanja.[1]


Ameriška nutristionistična zveza (American Dietary Association), največja svetovna organizacija strokovnjakov za nutricionistiko, ter organizacija kanadskih nutricionistov (Dietitians of Canada) zavzemata stališče, da so primerno načrtovani vegetarijanski načini prehranjevanja, vključno z veganskim, zdravi, nutricionistično zadostni in lahko koristno vplivajo na preventivo in zdravljenje nekaterih bolezni. Dobro načrtovani tovrstni načini prehranjevanja so primerni za posameznike v vseh življenjskih obdobjih, tudi za nosečnice, doječe matere, otroke, adolescente in športnike.[2] Temeljite raziskave so ovrgle tudi napačno prepričanje, da so veganski otroci nižje rasti[3] ali pa da imajo nižje umske sposobnosti.[4]


Svetovno priznan pediater dr. Benjamin Spock v sedmi izdaji svoje knjige o negi in vzgoji otroka kot najprimernejšo priporoča prav vegansko prehrano: "Včasih smo zelenjavo, žita in stročnice videli kot priloge. V ospredje smo postavljali meso in mlečne izdelke ter se nismo preveč obremenjevali z maščobo in holesterolom v prehrani otrok. Zdaj smo o tem bolje poučeni. Raziskave zelo očitno kažejo, da so najpomembnejši zelenjava, žita, stročnice in sadje. Le-ti zagotavljajo hranilne snovi, ki jih otroci potrebujejo za rast, ne vsebujejo pa holesterola in živalskih maščob, ki povzročajo toliko težav."[5] V knjigi o čustvenih in fizioloških potrebah otrok od rojstva do drugega leta starosti je zapisal, da zmeraj več nutricionistov in zdravnikov (vključno z njim) na podlagi izkušenj in raziskav odsvetuje hranjenje otrok s katerimi koli živalskimi produkti ter navaja povezave med uživanjem le-teh in otroškimi boleznimi, alergijami, vnetji ušes, diabetesom in boleznimi v kasnejših življenjskih obdobjih, kot je rak, pa tudi srčni napadi in kapi.[6] Dr. Spock je bil član Zdravniškega odbora za odgovorno medicino (Physicians Committee for Responsible Medicine), ki zavzema znanstveno argumentirano stališče, da je veganska prehrana optimalna za zdravo rast in razvoj otroka.[7]


In kam po nasvet o veganski prehrani v otroštvu, med nosečnostjo in dojenjem? Poleg zgoraj omenjenih virov priporočamo še spletno stran The Vegetarian Resource Group[8], kjer dr. Reed Mangels, strokovnjak za rastlinsko prehrano, ki je s sodelavci izvedel več pomembnih in temeljitih znanstvenih raziskav, veganskim staršem ponuja izčrpne informacije o pravilnem načrtovanju veganske prehrane. Na spletni strani Vegan Health[9] poleg informacij o prehrani najdemo še prispevke o izkušnjah veganskih družin in fotodnevnike veganskih otrok. Prav tako sta odlična vira tudi spletni strani Viva[10] in The Vegan Society[11]. Dr. Michael Greger na spletni strani Nutrition Facts[12] v kratkih videoprispevkih, ki se nanašajo na strokovno literaturo, na lahko razumljiv način odgovarja na pogosta vprašanja in obravnava tudi manj znano tematiko.


[1]http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/2010/apr/20/veganism-safe-children
[2]Craig, W.J., Mangels, A.R., 2009. Position of the American Dietetic Association: vegetarian diets. Journal of the American Dietetic Association, 109(7), pp.1266-1282.
[3]Carter, J.P., Furman, T., Hutcheson, H.R., 1987. Preeclampsia and reproductive performance in a community of vegans. Southern Medical Journal, 80(6), pp.692-697.
[4]http://nutritionfacts.org/videos/iq-of-vegetarian-children-2/
[5]Spock, B., Parker, S. (1998). Dr. Spock's baby and child care. New York, Pocket Books.
[6]Spock, B., Stein, M. T. (2001). Dr. Spock's the first two years: the emotional and physical needs of children from birth to age two. New York, Pocket Books.
[7]http://www.pcrm.org/health/veginfo/vegetarian_kids.html
[8]www.vrg.org/nutrition
[9]http://www.veganhealth.org/articles/preginfchil
[10]http://www.viva.org.uk/guides/motherandbaby.htm
[11]http://www.vegansociety.com/lifestyle/nutrition/infants-and-children.aspx
[12]http://nutritionfacts.org/

Ni komentarjev:

Objavite komentar