torek, 16. avgust 2011

Ali se živali ne bi preveč razmnožile in umrle od lakote, če jih prenehamo jesti?

Živali na farmah je RES veliko. Samo v ZDA so leta 2008 število "glav živine" ocenili na 20 milijard, se pravi 65 krat toliko, kot človeških prebivalcev. Na podlagi teh številk se lahko resno vprašamo, kam to vodi. Morda kdo meni, da bi uboj teh živali bila najboljša rešitev, saj je za njihovo krmo namenjenih ogromno poljščin - v ZDA več kot 80% koruze in večina soje - količina, s katero bi letno nahranili 800 milijonov ljudi, ki po svetu umirajo od lakote.


A ne glede na to, koliko živali vsako leto pobijejo in pojedo, je živali vedno več. Razlog za to je preprost. Rejci izvajajo programe intenzivnega razmnoževanja in živali umetno oplajajo ter si želijo vedno več mladičev. V naravi, brez velikanskih valilnic in ostalih umetnih oblik reje, živali nikoli ne bi mogle doseči, kaj šele vzdrževati tako številčne populacije.
Beef Cattle Factory Farm
Nekateri mesojedci (oziroma karnisti) izražajo skrb da bi, če bi ljudje prenehali jesti meso, živali na farmah umrle od lakote, ali pa bile spuščene v divjino, kjer bi uničile naravno okolje in ravnovesje. Naše mnenje? Če smo te živali lahko prehranili do sedaj, jih lahko tudi v prihodnje - dokler ne umrejo naravne smrti.


Na žalost pa je tak scenarij malo verjeten. Najverjetneje je, da bodo ljudje postopoma jedli vedno manj živali, rejci pa jih bodo temu primerno manj razmnoževali. Nazadnje bi populacija živali s farm postala dovolj majhna, da bi bila primerljiva s populacijami drugih živali na svetu, in bi lahko spet svobodno živele, ekosistem pa bi postopoma dosegel naravno ravnovesje.


Vsakdo, ki postane vegan, povzroči dvoje:
  1. zmanjša povpraševanje po produktih živalskega izvora
  2. mesni, mlečni in jajčni industriji več ne plačuje, da zanj redijo in ubijajo živali
To povzroča spremembo v proizvodnji, saj se le-ta prilagaja potrebam in povpraševanju. Zato je posledično vzrejenih in ubitih manj živali.

Ni komentarjev:

Objavite komentar